13 країн ЄС переконують решту блоку підтримати розширення Євросоюзу

Вівторок, 11 червня 2019, 11:04

13 країн-членів ЄС готують неофіційний документ, який буде представлений решті членів блоку у спробі відновити довіру до розширення Євросоюзу – перш за все це стосується приєднання Західних Балкан.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

До 13 держав належать Естонія, Литва, Латвія, Чехія, Польща, Словаччина, Угорщина, Болгарія, Італія, Австрія, Хорватія, Словенія і Мальта. Документ повинен бути представлений на зустрічі послів ЄС в Брюсселі в середу.

Єврокомісія рекомендує почати переговори про вступ до ЄС Північної Македонії і Албанії

"Ідея полягає в тому, щоб закликати до початку переговорів про вступ з Албанією і Північною Македонією", - сказав виданню дипломат однієї з 13 країн.

"Це також форма тиску, яка пояснює, що дилема про те, чи потрібно нам спочатку здійснити процес поглиблення ЄС, а потім -  розширення, є штучною і неправильною. Якщо ці два процеси не будуть реалізовуватись одночасно, ЄС незабаром знову зіткнеться з Західними Балканами, але, на жаль, більш складним і болючим для обох сторін", - сказав дипломат.

Європейська комісія офіційно рекомендувала розпочати переговори про вступ зі Скоп'є і Тираною. Проте це рішення повинні підтвердити всі держави-члени. Франція і Нідерланди очолюють у Раді ЄС опозицію до розширення блоку.

"Стає все важче зрозуміти цю штучну дилему, тому що ми говоримо про відкриття переговорів, а не про фактичне розширення. Очевидно, що Захід не може цього зрозуміти", - сказав дипломат ЄС.

У Німеччині розширення ЄС розкололо правлячу велику коаліцію. Блок ХДС/ХСС хоче виступити проти швидкого початку переговорів з Тираною і Скоп'є. Водночас державний міністр з питань Європи в міністерстві закордонних справ Майкл Рот (СДПН) хоче, щоб переговори почалися негайно.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.