У Празі найбільший за 30 років протест: вимагали відставки прем'єра

фото, відео
Понеділок, 24 червня 2019, 08:16

У Празі в неділю відбувся найбільший протест за часів незалежності з вимогою відставки прем'єр-міністра Андрія Бабіша.

Про це повідомляє "Європейська правда" із посиланням на Novinky.

Протест організувала група "Мільйони моментів для демократії". Вона була започаткована як невелика студентська ініціатива, але згодом стала масовим рухом.

 

Поліція оцінила кількість мітингуючих у 200 тисяч осіб, за даними оператора мобільного зв'язку, у Празі зібралися 258 тисяч осіб.

Демонстранти вимагали негайної відставки прем'єра, якого обвинувачують у корупції, а також проведення незалежного розслідування щодо нього. Учасники акції  несли транспаранти з написами "Відставка" та вигукували "Ми - тут".

 

Бабіша підозрюють у зловживанні 2 млн. євро субсидій від ЄС понад 10 років тому. За даними слідства, Бабіш приховав інформацію про те, що володіє фермою та конференц-центром, відомим як "Гніздо лелеки", щоб мати право на субсидію ЄС, що спрямованої на допомогу малому бізнесу.

Мільярдер також фігурує у розслідування ЄС щодо конфлікту інтересів через свій конгломерат "Агроферт", який він перевів у два цільових фонди незадовго до того, як прийти до влади у 2017 році.

Попереднє розслідування Єврокомісії встановило, що Бабіш має конфлікт інтересів. Внаслідок цього Єврокомісія може змусити Чехію повернути близько 17,4 мільйона євро, що були виділені компаніям Бабіша.

Сам прем'єр відкидає усі обвинувачення. 26 червня парламент Чехії голосуватиме щодо висловлення недовіри уряду Бабіша. Однак опозиція сумнівається в успішності цього голосування.

Читайте також – "Чехія в зоні нестабільності: до чого призведе новий виток опозиційних протестів"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.