Більшість прохідних партій готові замінити мораторій на експорт лісу-кругляка

П'ятниця, 12 липня 2019, 10:22

4 політичні партії, які мають шанси пройти у Верховну Раду наступного скликання, готові замінити мораторій на експорт лісу-кругляка іншим захисним інструментом.

Це випливає із масштабного дослідження зобов’язань провідних політичних партій щодо проведення європейських реформ, яку проводила "Європейська правда".

"Більшість партій майбутнього парламенту, включаючи "Слугу народу", запевняють, що готові скасувати навіть скандальний мораторій на експорт лісу-кругляка", - йдеться у результатах дослідження.

Український ліс-кругляк потрапив у звіт Єврокомісії про обмеження у торгівлі з партнерами

Зокрема, у партії "Голос" пропонують вирішити проблему через стовідсоткове охоплення чіпуванням  усієї деревини у лісгоспах.

"Це дозволить унеможливити нелегальний експорт деревини, оскільки її буде неможливо вивозити через легальні пункти перетину кордону" – пояснили у партії.

Також вони пропонують зобов’язати проводити продаж великих партій деревини виключно через систему ProZorro.

"Слуга народу" також погодилася із потребою скасувати мораторій, замінивши його чимось іншим, але уникла деталей, пообіцявши запровадити "правила вирубування за зразком Швейцарії чи Австрії".

Коньяк, ліс-кругляк та щорічний техогляд: де проєвропейські партії готові порушувати угоду з ЄС

У "Європейській солідарності" також визнали, що мораторій суперечить Угоді про асоціацію і доведеться шукати "взаємоприйнятний компроміс із ЄС", але не навели конкретних ідей.

Найрадикальніше рішення пропонують у Смешка – "Сила і честь" готова до запровадження "повної екологічної заборони вирубки, в тому числі й для внутрішнього споживання".

Єдиною партією, яка ратує за збереження мораторію у його нинішньому вигляді, стала "Батьківщина". "Український ліс має перероблятися в Україні, даючи продукт з доданою вартістю", – заявили у партії Тимошенко.

"Опозиційна платформа — За життя" не планує виконувати Угоду про асоціацію, називаючи її умови "кабальними".

Як відомо, Україна стала першою країною, у відносинах із якою Євросоюзу довелося використати механізм арбітражного вирішення суперечок, прописаних в угодах про вільну торгівлю. Причиною стала суперечка довкола заборони експорту лісу-кругляка.

Детальніше читайте у статті: "Коньяк, ліс-кругляк та щорічний техогляд: де проєвропейські партії готові порушувати угоду з ЄС".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.