Європейська народна партія наполягає: Єврокомісію має очолити її представник

Вівторок, 2 липня 2019, 11:29

Правоцентристська Європейська народна партія, відносний переможець виборів до Європарламенту, готова пожертвувати спірним процесом висунення кандидата на пост президента Єврокомісії, а разом з ним  і своїм провідним кандидатом Манфредом Вебером, якщо зуміє зберегти за собою посаду глави ЄК.

Як повідомляє "Європейська правда", про це стало відомо брюссельському виданню Euractiv від власних джерел, присутніх на зустрічі групи ЄНП в Європарламенті.

За даними джерел, консервативні законодавці погодилися, що соціаліст Франс Тіммерманс у жодному разі не повинен стати наступним головою комісії, хоча на це погодилася канцлерка Німеччини Ангела Меркель.

Макрон розкритикував неспроможність ЄС домовитись про топ-посади  

"Депутати ЄНП можуть переглянути свою думку щодо процесу Spitzenkandidaten -  доки за ними залишатиметься керівництво комісією ЄС", - сказав джерело.

За такого сценарію ім'я Мішеля Барньє, французького політика з ЄНП, якого підтримує центристська політична група Еммануеля Макрона "Відновити Європу", знову може з’явитися серед головних претендентів на посаду президента ЄК.

Прем'єр-міністр Греції Алексіс Ципрас заявив минулого тижня, що підтримає "будь-якого помірного кандидата, яка не ображав народ півдня Європи так, як це зробив Вебер".

Меркель назвала умову вибору нового керівництва ЄС

Джерело в лавах ЄНП висловило глибоку стурбованість канцлеркою Меркель і главою ЄНП Джозефом Долем, заявивши, що їх готовність відмовитися від кандидатури Вебера "вбила" правоцентристську групу.

"На нашій останній внутрішній зустрічі всі правоцентристські лідери погодилися підтримати нашого провідного кандидата, Манфреда Вебера, на пост глави Єврокомісії", - сказало джерело. "Ми ніколи не погоджувалися з тим, щоб він був президентом Європарламенту".

Видання також дізналося, що Меркель сильно розізлилася на консервативних лідерів, які виступили проти її плану висунення Тіммерманса на пост глави ЄК у рамках ширшого посадового пакету. За повідомленнями, на саміті ЄНП вона вийшла з кімнати, "гримнувши дверима".

У Брюсселі з неділі триває саміт ЄС, на якому лідери країн намагаються узгодити кандидатів на топ-посади, в тому числі на посаду президента Європарламенту. Поки що жодних домовленостей не досягнуто, сьогодні розпочався третій день переговорів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: