Лідери ЄС відновлять переговори про нове керівництво блоку

Вівторок, 2 липня 2019, 08:55

У першій половині вівторка лідери ЄС відновлять переговори про призначення нового керівництва Європейського Cоюзу після неспроможності досягти домовленостей у неділю та понеділок.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Глави держав та урядів Євросоюзу розпочнуть новий раунд переговорів у вівторок об 11:00 за брюссельським часом.

Прем'єр Словаччини: компроміс щодо топ-посад у ЄС можливий у вівторок

Саміт лідерів, що почався у неділю по обіді та завершився у понеділок вранці, не зміг зійтися на кандидатурах нового керівництва, зокрема, президента Єврокомісії, Європейської ради та Європарламенту, попри те, що переговори були рекордними – протривали майже 20 годин.

Про рішення призупинити роботу саміту стало відомо після того, як стали публічними деталі пакетної домовленості про призначення.

Меркель назвала умову вибору нового керівництва ЄС

За даними ЗМІ, обговорювався варіант, за яким Франс Тіммерманс буде призначений главою Єврокомісії, Крісталіна Георгієва – президентом Європейської ради, а Маргрете Вестагер або Шарль Мішель – главою зовнішньополітичного відомства ЄС.

Проте певності, що ці кандидатури будуть затверджені, немає. Прем’єр Болгарії Бойко Борисов напередодні заявив, що кандидатура Георгієвої вже не обговорюється.

Лідери перебувають під тиском жорстких часових обмежень. Паралельно з самітом в Брюсселі 2 липня в Страсбурзі відкривається перша сесія Європарламенту нового скликання, на якій євродепутати мають затвердити кандидатуру глави парламенту.

Очікується, що голосування за нового главу ЄС відбудеться 3 липня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.