Ексглава МЗС Польщі: можливо, існує нова політика уряду щодо РФ, про яку ми не знаємо

Четвер, 4 липня 2019, 12:08

Колишній глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський заявив, що не знає, чому польський уряд підтримав вигідну для Кремля декларацію щодо ПАРЄ, та зауважив, що не бачить підстав для зміни польської політики щодо РФ.

Як повідомляє "Європейська правда", про це колишній міністр, а сьогодні євродепутат від партії влади Польщі "Право і справедливість", розповів у коментарі Onet.

Як стало відомо, на засіданні Комітету міністрів Ради Європи 17 травня в Гельсінкі польський уряд підтримав декларацію, що дозволила згодом повернути російській делегації право голосу в ПАРЄ.

Уряд Польщі підтримав рішення, яке відкривало шлях до повернення росіян у ПАРЄ - ЗМІ

Заяву глав МЗС країн Ради Європи, яка відкривала шлях до відновлення права голосу росіян,  підтримав глава польської делегації Яцек Чапутович.

"Чи був я здивований? Ми всі, як делегати Парламентської асамблеї Ради Європи, були здивовані формою цієї декларації. Ми не знали, що це були домовленості, ніхто не давав нам вказівок щодо позиції уряду", - сказав Вітольд Ващиковський.

Він додав, що не знає, чому Польща підтримала декларацію. "Можливо, за цим стоїть нова політика? Я не беру участі у роботі уряду і не знаю, якою є нинішня позиція і стратегія нашої країни щодо Росії. Можливо, щось змінилося? Можливо, є якісь домовленості, про які ми не знаємо?", - зазначив Ващиковський.

Передвиборча делегація ПАРЄ достроково припинила роботу в Україні

Він також допустив, ще це могло трапитися "у результаті якихось розрахунків".

17 травня, у день схвалення декларації, міністр Яцек Чапутович спілкувався з Сергєєм Лавровим про можливе повернення Росії уламків літака Качинського. Ващиковський зазначив, що у нього немає інформації, чи була обіцяна підтримка декларації в обмін на повернення уламків.  "Будь ласка, запитайте у міністерства", - сказав він.

"Я хочу чітко підкреслити: особисто я не бачу ніяких позитивних аспектів російської дипломатії в останні роки, які могли б привести Польщу до зміни свого підходу. Тільки недавно у нас стався інцидент в Керченській протоці, затримання українських моряків ... У двосторонніх відносинах немає прогресу", - додав колишній глава польської дипломатії.

Зауважимо, рішення Комітету міністрів не зняло санкції з російської делегації у ПАРЄ, однак стало важливим політичним сигналом, після якого Асамблея підтримала повернення росіян у червні. Примітно, що під час розгляду цього рішення в Асамблеї польська делегація була проти та стала однією з делегацій, що влаштували демарш.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: