Рада НАТО-Росія 5 липня обговорить питання України та ДРСМД

Четвер, 4 липня 2019, 20:05

Головними темами засідання Ради НАТО-Росія 5 липня будуть Україна та Договір про ракети середньої та меншої дальності (ДРСМД).

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на DW.

"Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг головуватиме на засіданні Ради НАТО-Росія 5 липня, у якому візьмуть участь посли країн НАТО та російський повірений у справах Юрій Горлач. На ньому обговорять Україну, Договір про РСМД, а також прозорість і зниження ризиків", - заявив неназваний чиновник Альянсу.

Це буде друге засідання ради цього року. Посада посла Росії при НАТО вже півтора року залишається вакантною після того, як Олександр Грушко став заступником голови МЗС РФ.

3 липня президент Росії Владімір Путін підписав закон про зупинку Росією дії договору про ракети середньої та малої дальності.

Восени 2018 року президент США Дональд Трамп заявив, що Росія порушує умови ДРСМД, і в цій ситуації його збереження не вигідне Сполученим Штатам. У грудні держсекретар США Майк Помпео висунув ультиматум Росії, зажадавши протягом 60 днів знищити або модифікувати ракету 9М729, що, як стверджують у Вашингтоні, за своїми показниками порушує ДРСМД.

2 лютого Сполучені Штати припинили свої зобов'язання за Договором і почали процес виходу з нього. Якщо Росія не повернеться до виконання умов угоди, процес виходу завершиться через шість місяців, тобто 2 серпня. Росія заперечувала усі звинувачення США.

"Я не бачу прямого зв'язку між зусиллями, спрямованими на подолання кризи в Україні та навколо неї, сходу України, Донбасу, Криму, а також зусиллями щодо повернення Росії до дотримання Договору. Ми зосереджені на обох, і ми будемо продовжувати надавати сильну підтримку, політичну підтримку та практичну підтримку Україні. Водночас, коли ми закликаємо Росію повернутися до дотримання ДРСМД, і готуємось до нашої відповіді, якщо Росія не повернеться до виконання умов", - заявляв генсек НАТО Єнс Столтенберг.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.