МЗС: останні заяви Сійярто не відповідають домовленостям Києва і Будапешта

П'ятниця, 5 липня 2019, 07:54

У МЗС України заявили послу Угорщини Іштвану Ійдярто, що останні висловлювання угорського міністра закордонних справ в Торонто не відповідають досягнутим раніше домовленостям між країнами щодо мови освіти.

Як повідомляє "Європейська правда", про це йшлося у розмові між тимчасовим виконувачем обов’язків міністра закордонних справ України Єгором Божком та послом Ійдярто, якого запросили на розмову після останніх заяв Сійярто.

"Єгор Божок наголосив, що в української сторони викликали подив останні висловлювання міністра Сійярто в рамках Міжнародної конференції з питань реформ в Україні в Торонто, які не відповідають рекомендаціям Венеціанської Комісії та попереднім домовленостям", - йдеться у заяві міністерства, яка є у розпорядженні ЄП.

МЗС України викликало посла Угорщини через заяви Сійярто в Канаді

В МЗС наголосили дипломату, що українська сторона виконала рекомендації Венеціанської Комісії та пішла на зустріч угорській стороні щодо імплементації Закону України "Про освіту". Зокрема, у законі "Про забезпечення функціонування української мови як державної" враховане прохання угорської сторони щодо продовження перехідного періоду до 2023 року.

Єгор Божок також нагадав, що під час його візиту у травні 2019 року до Будапешта українською стороною ініційовано розробку алгоритму врегулювання неконструктивних питань в українсько-угорських відносинах. "Відповідь на пропозиції української сторони наразі не отримано", - додали в МЗС.

На конференції у Канаді Сійярто, серед іншого, заявляв, що попередній президент Петро Порошенко проводив "антиугорську" політику, а зараз Будапешт очікує, щоб президент Зеленський забезпечив внесення змін до законів для "повернення прав угорської громади".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.