Сійярто: США мотивували Угорщину зняти блокування України в НАТО

Субота, 6 липня 2019, 12:58

Сполучені Штати у переговорах з Угорщиною неодноразово піднімали питання про те, що Будапешт блокує інтеграцію України до НАТО.

Як повідомляє "Європейська правда", про це заявив глава МЗС Угорщини Петер Сійярто в інтерв’ю "Радіо Свобода".

"Безперечно, американці багато порушували це питання. Я не назвав би це "тиском", оскільки хто на нас тиснув – так це адміністрація Обами по багатьох інших питаннях. Адміністрація Трампа у цьому плані по-іншому діє. Але вони дійсно часто піднімали це питання, і я завжди чітко говорив американським друзям, що розумію – вони дивляться на цю справу абсолютно з іншої перспективи. Для них це справа геополітики. Вони з-за океану розцінюють це як геополітичне питання. Але ми ж – сусіди! Ми маємо 150 тисяч угорців, які живуть тут (в Україні – ред.), тому не дивно, що дивимося на все це під іншим кутом і взагалі по-іншому це бачимо", - сказав Сійярто.

Він заявив, що завжди говорив про готовність скасувати вето і американська адміністрація до цього мотивувала Угорщину.

"Але їм ми теж дуже відверто говорили – моментально після того, як до цих двох законів застосовують поправки, ми будемо щасливі це вето скасувати", - додав міністр.

Раніше Сійярто заявив, що Угорщина скасує блокування інтеграції України до НАТО в разі ухвалення поправок до законів про освіту та про мову.

Закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної", який ухвалила Верховна рада, містить рекомендації Венеціанської комісії щодо врахування інтересів національних меншин відповідно до міжнародних зобов’язань України. 

Як відомо, Угорщина блокує зустрічі в рамках співпраці України з ЄС і НАТО через ухвалений Києвом закон про освіту, який набрав чинності 28 вересня 2017 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.