У Нідерландах завершився знаковий суд щодо евтаназії

Середа, 11 вересня 2019, 20:27

Нідерландського лікаря виправдали в рамках судового розгляду, який, як сподівалися лікарі та правоохоронці, допоможе з'ясувати, як закон про евтаназію 2002 року може застосовуватися до людей з важкою деменцією.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на АР.

Лікаря виправдали за проведення евтаназії три роки тому для 74-річної жінки. Пацієнтці ввели смертельну дозу ліків, незважаючи на деякі свідчення, що вона могла змінити свою думку, після того як письмово заявила, що хоче евтаназію.

Суд постановив, що у рідкісних випадках евтаназії, які здійснювались на пацієнтах з важкою деменцією - і які раніше написали письмовий запит на евтаназію - лікар "не був зобов'язаний перевірити поточне бажання померти".

Судді Гаазького окружного суду постановили, що лікар виконав усі критерії здійснення евтаназії, згідно з голландським законодавством.

Лікаря звинуватили в тому, що вона не діяла належним чином, оскільки, за твердженнями прокурорів, вона доклала недостатньо зусиль, щоб з'ясувати, чи все-таки хоче пацієнтка померти. Прессекретар прокуратури Санне ван дер Харг заявила, що прокуратура ретельно вивчить рішення суду, перш ніж вирішити, чи потрібно оскаржувати його.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.