Хорватія обіцяє зробити Україну пріоритетом під час головування в ЄС

Субота, 30 листопада 2019, 12:00

Україна і Хорватія досягли згоди про те, що Україна буде важливим пунктом порядку денного головування Хорватії в Раді ЄС.

Як повідомляє "Європейська правда", про це заявила служба віцепрем'єр-міністра України Дмитра Кулеби.

Під час робочого візиту до Хорватії віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції зустрівся з прем’єр-міністром Хорватії Андреєм Пленковичем, міністром закордонних та європейських справ Хорватії Горданом Грличем-Радманом і головою парламентського комітету хорватського Сабору з європейських справ Домагоєм Іваном Мілошевичем.

За результатами візиту Хорватія підтвердила налаштованість і надалі рішуче підтримувати територіальну цілісність та суверенітет України, зокрема, продовжуючи санкції ЄС проти Росії, каже Кулеба.

Пленкович також прийняв запрошення президента України Володимира Зеленського відвідати Україну під час головування Хорватії у Раді ЄС.

Хорватія 22 грудня проведе вибори президента

Сторони домовилися, що до кінця поточного року Хорватія профінансує лікування ще однієї групи українських військовослужбовців.

Уряд Хорватії незабаром призначить співголову Спільної міжурядової українсько-хорватської комісії з торговельно-економічного співробітництва для активізації торгівлі та інвестицій між двома країнами.

У першому півріччі 2020 року Хорватія вперше в своїй історії очолюватиме Раду ЄС. Пленкович нещодавно презентував пріоритети головування: Європа, яка розвивається; Європа, яка з’єднує; Європа, яка захищає; Європа, яка є впливовою. Серед завдань пріоритетного значення  - продовження політики розширення ЄС.

Боснія готується з'єднати трубопровід з Хорватією, що зменшить залежність від газу РФ

Кулеба також закликав прем’єр-міністра та міністра закордонних справ Хорватії підтримати прагнення України долучитися до "Ініціативи трьох морів", що складає обопільний інтерес для нашої держави та країн Євросоюзу.

Сторони погодились, що українсько-хорватську співпрацю значно посилить призначення посла України в Хорватії, яке має відбутися найближчим часом. Віце-прем’єр-міністр звернувся з проханням якнайшвидше призначити хорватського співголову Комісії, аби чергове засідання відбулося вже на початку наступного року. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.