Посольство розповіло, як домоглося видалення тризуба з посібника поліції у Британії

Четвер, 23 січня 2020, 19:21

Британська поліція ухвалила рішення про вилучення тризуба з антитерористичного посібника після зустрічі з представниками посольства України у Великій Британії.

Як повідомляє "Європейська правда", про це в коментарі hromadske розповіла посол України у Великій Британії Наталя Галібаренко.

За її словами, про включення тризуба до посібника контртерористичного підрозділу британської поліції посольство дізналося від українців із соціальних мереж.

Британія визнала помилку щодо тризуба та видаляє його з посібника про екстремістів

"Ми почали отримувати запити від українців із проханням розібратися… Були проведені відповідні консультації спочатку з Форин-офісом. Потім ми зустрічалися безпосередньо з представниками поліції для пояснення нашої ситуації й статусу тризуба для того, щоб добитися, аби його забрали з публікації", - сказала Галібаренко.

Окрім того, відповідну роботу — публічну й непублічну — проводило Міністерство закордонних справ. А глава групи дружби з Україною у британському парламенті Джон Вітінґдейл порушив питання про тризуб під час години запитань до уряду перед профільним міністром.

Після того, як 19 січня британський уряд у своїй заяві висловив жаль із приводу того, що сталося, українське посольство зустрілося з представниками поліції, розповіла Галібаренко.

Британія знову шкодує через тризуб, але каже, що ним зловживають праворадикали

"Можна розцінювати, що заява була вибаченням за те, що сталося. Але під час наших контактів ми чітко заявили: вибачення — це добре, але це тільки половина справи. Головне із самого початку — не тільки принести вибачення й визнати помилку, але й забрати тризуб із цього посібника. І ми мали свої контакти й виходи на британську сторону, зокрема відбулася дуже важлива безпосередня зустріч із поліцією. Вони нас вислухали і після внутрішніх консультацій було прийняте відповідне рішення", — сказала вона.

Як пояснила дипломатка, це рішення "влаштовує українську сторону і відповідає українсько-британським відносинам".

На думку Галібаренко, логіка включення тризуба, а також інших організацій, як-от Greenpeace, в антитерористичний посібник, викликає питання: "Цей посібник створювався спеціальними службами Великої Британії. І зрозуміло, що вони ні з ким не консультувалися. Офіційне пояснення поліції — вони говорять про те, що нібито національною символікою і символікою різних організацій зловживають праворадикальні сили".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.