Президент Хорватії відреагував на публікацію Орбаном карти "Великої Угорщини"

Четвер, 7 травня 2020, 21:05

Президент Хорватії відреагував на публікацію прем’єром Угорщини мапи "Великої Угорщини", що включала частину території Хорватії.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Balkan Insight.

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан у вівторок опублікував у Facebook карту "Великої Угорщини" - у кордонах до кінця Першої світової війни, що включали значну частину сучасної Хорватії та Румунії. Карта з'явилася у пості з побажанням успішних випускних іспитів старшокласникам.

56. Az érettségizők történelmet írnak. Hajrá // 56. A historic exam. Good luck!

Опубліковано Orbán Viktor Вівторок, 5 травня 2020 р.

Президент Хорватії Зоран Міланович публічно відреагував, написавши, що радить хорватським учням не публікувати старі карти, на яких Хорватія є більшою, ніж її сучасні кордони.

"У наших шафах та архівах є чимало історичних мап, серед них і таких, де наша Батьківщина є значно більшою, ніж сьогодні… Не діліться ними [у соцмережах] і не ставте на заставку профілю – вони не сучасні, недосяжні, і, що більш важливо, вони дуже дратують наших сусідів", - написав Міланович.

Прем’єр Угорщини вже не вперше публікує мапу з "історичною" територією Угорщини, проте це перша настільки сильна реакція з боку Хорватії, зазначає видання.

У грудні минулого року прем’єр Хорватії Андрей Пленкович за кілька днів після такого випадку зазначив, що уряд "проводитиме перемовини з угорською стороною" щодо цих питань, додавши, що "сучасні кордони Хорватії є такими, як вони є".

Читайте також: "Привіт, диктаторе!": як і чому Орбан наділив себе абсолютною владою в Угорщині.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.