У Німеччині кажуть про смерть пацієнтки внаслідок кібератаки на лікарню

П'ятниця, 18 вересня 2020, 14:11

У Німеччині пацієнтка однієї з лікарень у Дюссельдорфі померла через те, що її операція відклалася внаслідок кібератаки на госпіталь. 

Про це 17 вересня повідомили представники місцевої влади, пише "Європейська правда" з посиланням на Associated Press.

Вірус-вимагач призвів до блокування електронних систем Університетської клініки Дюссельдорфа. Внаслідок цього одну з пацієнток, яка потребувала невідкладної операції, довелося перевозити в інше місто, за 32 кілометри від Дюссельдорфа. У дорозі вона померла. Її вважають першою у Німеччині непрямою жертвою кібератаки на лікарню.

У Чехії підозрюють Росію у кібератаках проти стратегічної держустанови

Як наразі встановили, хакери скористалися "слабким місцем" системи в одній з широко розповсюджених програм. Внаслідок цього функціонування всієї системи порушилося, лікарі не могли отримати доступ до даних, операції довелося відкладати або перевозити пацієнтів до інших закладів. 

Міністр юстиції землі Північний Рейн-Вестфалія повідомив, що загалом внаслідок атаки зашифрувалися 30 серверів - не лише той, де знаходилися дані лікарні. Вимога хакерів з’явилася лише на одному з них - Університету Генріха Гейне, з яким афілійований госпіталь у Дюссельдорфі. При цьому зловмисники не називали суму, яку хочуть отримати, лише вимагали сконтактувати з ними. 

З хакерами почала говорити поліція Дюссельдорфа, пояснивши, що постраждав не університет, а лікарня, і це поставило під загрозу життя людей. Зловмисники після цього дали ключ для розшифровки даних і більше не виходили на контакт. 

Системні адміністратори кажуть, що дані не втрачені безповоротно і роботу всієї системи можливо поступово відновити.

Прокуратура відкрила провадження проти хакерів за фактом ненавмисного убивства, оскільки смерті пацієнтки можливо було уникнути, якби операція почалася вчасно. Особи хакерів не встановлено.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.