Польща затвердила програму вакцинації від коронавірусу

Вівторок, 15 грудня 2020, 19:02

Уряд Польщі затвердив національну програму вакцинації від коронавірусу, яка передбачає чотири етапи

Про це повідомляє "Європейська правда" із посиланням на TVN24.

План уряду передбачає "досягти рівня імунізації населення для боротьби з пандемією COVID-19 до кінця 2021 року при збереженні найвищих стандартів безпеки".

Згідно з положеннями стратегії, дорослі і діти у віці від 12 років будуть вакциновані добровільно і безкоштовно.

Спочатку вакцинуватиметься медичний персонал, працівники соціальних служб. Після цього щеплення робитимуть старшим особам (віком від 60 років), а також військовослужбовцям.

На наступному етапі вакцинуватимуться професійні групи: вчителі, працівники критичної інфраструктури, громадського транспорту, чиновники, задіяні у боротьбі з пандемією. Крім того, на цьому етапі вакцинуватимуться особи віком до 60 років, які мають хронічні захворювання (хвороби легень, цукровий діабет, онкологічні захворювання, ожиріння). П

отім вакцинація проводитиметься серед інших груп дорослого населення країни.

Польща уклала п'ять контрактів на закупівлю вакцин проти COVID-19 з виробниками: Astra Zeneca (16 мільйонів доз), Janssen Pharmaceutica NV (16,98 мільйонів доз), Pfizer/BioNTech (16,74 мільйона доз), CureVac (5,65 мільйона доз), Moderna (6,69 мільйона доз).

Всього це понад 62 мільйони вакцин. Орієнтовна вартість складає близько 2,4 млрд злотих. Закупівлі будуть профінансовані з державного бюджету.

Вакцина повинна бути спочатку дозволена для поширення Європейським агентством з лікарських засобів. Польський уряд розраховує, що процес загальної вакцинації, швидше за все, почнеться в першому кварталі 2021 року.

Міністр охорони здоров'я Адам Недзельський раніше на пресконференціх повідомив, що засідання комітету Європейського агентства з лікарських засобів "відбудеться раніше". Воно повинно було відбутися 29 грудня, то потім стало відомо, що його проведуть 21 грудня.

"Це означає, що, можливо, навіть в цьому році у нас буде шанс, що перші дози вакцини з'являться на польському ринку, звичайно, якщо виробник зможе ефективно управляти логістичним ланцюгом і доставляти їх на польський ринок", - сказав Недзельський.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.