В ЄС попередили Грузію про проблеми з макрофіном через призначення суддів

Середа, 14 липня 2021, 10:56

В ЄС заявили, що призначення суддів Верховного суду Грузії всупереч закликам Євросоюзу переглянути процес призначення може поставити під загрозу макрофінансову допомогу для Тбілісі.

Про це йдеться у заяві речника ЄС, повідомляє "Європейська правда".

Парламент Грузії призначив у понеділок шість суддів Верховного суду, незважаючи на заклики Європейського Союзу зробити паузу та переглянути процес призначення, щоб привести його у відповідність до європейських стандартів.

"Призначення суперечать ключовим положенням Угоди від 19 квітня, які вимагають призупинити всі поточні призначення, повністю виконати всі рекомендації, зроблені Венеціанською комісією, і загалом збільшити незалежність, підзвітність та якість системи правосуддя в широкому, всеохоплюючому та кроспартійному процесі реформ" - йдеться у заяві.

В ЄС нагадали, що перегляд процесу відбору суддів Верховного суду відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії також є взаємоузгодженою умовою для виплати Грузії другого траншу макрофінансової допомоги ЄС за її поточною програмою, і останні події можуть негативно вплинути на це.

"Отже, голосування є втраченою можливістю для влади Грузії довести свою прихильність до справжньої та всебічної реформи судової влади. Ці події несуть за собою шкоду незалежності судочинства та довірі громадськості" - йдеться у заяві.

Читайте також:  Переконати навіть Саакашвілі: як ЄС вдалося примирити владу та опозицію у Грузії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.