Україна відправляє в МКС докази злочинів проти культурної спадщини в окупованому Криму

Четвер, 12 серпня 2021, 14:57

Україна відправляє до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) інформаційне повідомлення про злочини проти культурної спадщини в Криму. 

Про це повідомила генеральний прокурор Ірина Венедіктова, пише "Європейська правда". 

Венедіктова розповіла на своїй сторінці у Facebook, що Офіс генпрокурора спільно з експертами з міжнародного гуманітарного та міжнародного кримінального права із ГО "Регіональний центр прав людини", "Євромайдан-Крим" та Української асоціації міжнародного права зібрали величезний масив доказів широкомасштабного привласнення і руйнування об’єктів культурної спадщини, не виправданих воєнною необхідністю і здійснюваних незаконним чином і безцільно. 

ЄС попередив Київ щодо ратифікації Римського статуту МКС: потім буде пізно

За її словами, культурні цінності, що перебувають у музеях АР Крим та Севастополя, а також культурна спадщина, розташована на цій території, є власністю держави Україна та охороняються як національним законодавством, так і міжнародним правом.

У документі наведені докази широкомасштабного руйнування і привласнення об'єктів культурної спадщини: Стародавнє місто Херсонес Таврійський і його хора; Історичне середовище столиці кримських ханів у Бахчисараї - Ханський палац, Чуфут-Кале; Кримська астрофізична обсерваторія; Вежа Костянтина та Докова Башта у місті Феодосії; Церква Івана Предтечі у Керчі. 

В інформаційному повідомленні також викладені численні випадки незаконних археологічних розкопок та модифікацій культурних цінностей на тимчасово окупованій території півострова Крим, зокрема поселень Кермен-Бурун та Сиваг-Кермен.  

Також у інформаційному повідомленні детально описано інші форми скоєння злочинів з боку офіційної влади РФ та окупаційної влади півострова Крим. Серед них: незаконний обіг предметів культури, злочинна  недбалість у процесі так званої "реставрації" об’єктів культури, проведення незаконних археологічних розкопок, зокрема, розкопок місць поховань та курганів, їх руйнування та пограбування, а також переміщення культурних цінностей з тимчасово окупованої території.

Десятки об’єктів культурної спадщини України та людства було знищено також внаслідок будівництва так званої траси "Таврида", зазначила Венедіктова. 

"Такі дії є серйозним порушенням міжнародного гуманітарного права та кваліфікуються як окремий різновид воєнних злочинів за змістом Римського статуту Міжнародного кримінального суду", - підкреслила Венедіктова.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.