Словаччина стурбована планом Орбана купувати словацьку орну землю

Четвер, 7 жовтня 2021, 14:09

Міністр закордонних справ Іван Корчок піддав критиці постанову уряду Угорщини, яка створює фонд приватного капіталу для орних земель і тим самим закладає основи для "міжнародної експансії вітчизняних сільськогосподарських угідь".

Про це Корчок сказав на зустрічі з угорським колегою Петером Сійярто, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

"Ми попросили Угорщину розробити свої урядові програми, що поширюються на Словаччину або реалізовані на нашій території лише після взаємної згоди", - сказав Корчок.

Міністр сільського господарства Ян Влчан також розкритикував угорський проєкт. "У контексті хороших відносин будь-яка транскордонна підтримка повинна надаватися тільки з відома і згоди держави, на територію якої приходить допомога. Я вірю, що Угорщина також повернеться до цієї дипломатичній практиці", - сказав він.

Сійярто, якому прем'єр-міністр Віктор Орбан доручив підготувати умови для викупу, дипломатично відреагував на критику.

"Ми проінформуємо іншу сторону про всі можливі варіанти. У наших інтересах зміцнювати наші взаємини. Ми готові здійснити підтримку таким чином, щоб це було корисно для словаків в Угорщині, а також для угорців у Словаччині", - сказав він.

Уряд Угорщини планує вкласти у фонд близько 400 мільйонів євро, але подробиці про виділення коштів для різних країн поки невідомі.

Якщо припустити, що кошти будуть розподілені між сімома сусідами Угорщини, то Будапешт може купити угідь в Словаччині на суму 57 мільйонів євро або близько 9000 гектарів на півдні.

Румунія вже прийняла закон про захист своїх орних земель. Влчан оголосив, що Словаччина також вживе необхідних заходів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.