Глава МЗС Британії схвалила би вибір британців, готових добровольцями воювати за Україну

Неділя, 27 лютого 2022, 18:38

Міністрека закордонних справ Британії Ліз Трасс зазначила, що схвалила би вибір британців, які захочуть стати до лав Інтернаціонального легіону тероборони і воювати за Україну.

Як пише "Європейська правда", про це вона сказала в інтерв’ю BBC, повідомляє Sky News.

"Український народ зараз бореться за свободу і демократію, не лише для себе, а й для всієї Європи. Безперечно, якщо хтось хоче підтримати цю боротьбу - я би підтримала їх у цьому", - сказала вона на запитання про те, як уряд оцінив би участь британців у легіоні.

Міністерка закордонних справ зазначила також, що якщо Путіна не зупинити в Україні, у майбутньому не виключений конфлікт між Росією і країнами-членами НАТО. 

"Це про свободу і демократію у Європі. Якщо ми не зупинимо Путіна в Україні, під загрозою опиняться інші країни - держави Балтії, Польща, Молдова, може дійти до конфлікту (Росії) з НАТО. Ми не хочемо допустити цього", - сказала Ліз Трасс.

The Guardian зазначає, що її відповідь для багатьох стала несподіванкою - попри сильні проукраїнські настрої у Британії, законність участі у війні на боці третьої країни неоднозначна. Зокрема, акт від 1870 року постановлює, що британцям не можна долучатися до лав іноземною армії, що воює з країною, з якою у цей час не воює Британія. Через це, зокрема, погрожували переслідуванням добровольцям-учасникам громадянської війни в Іспанії, хоча до реальних покарань справа не дійшла. У 2014 році британців попередили про відповідальність за участь у війні у Сирії, навіть у лавах сил, що воювали проти диктатора Башара Аль-Асада.

Нагадаємо, 27 лютого президент України Володимир Зеленський заявив про формування нового підрозділу – Інтернаціонального легіону територіальної оборони України, який буде комплектуватися з іноземців, готових разом з українцями дати відсіч російським військам.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: