Швеція збирається збільшити витрати на оборону до 2% від ВВП

Четвер, 10 березня 2022, 10:53

Прем'єр-міністр Швеції Магдалена Андерссон заявила, що уряд хоче збільшити військові витрати до 2% ВВП "як тільки це стане практично можливо" у світлі вторгнення Росії в Україну.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

"Сьогодні ми представляємо нову ініціативу з чітким посланням для шведського народу та світу навколо нас. Обороноздатність Швеції має бути значно зміцнена", - сказала Андерссон.

Після закінчення холодної війни витрати на оборону Швеції впали з 3% від ВВП на початку 1980-х років до приблизно 1% в останні роки.

Швеція не є членом НАТО, однак саме 2% від ВВП на оборону були взяті за мету країнами Альянсу на саміті в Уельсі в 2014 році.

Як повідомлялося, абсолютна більшість партій парламенту Данії уклали "історичну угоду" про докорінну зміну політики держави у сфері безпеки та у відносинах з ЄС.

У рамках угоди політичних партій Данія починає масштабне оновлення власних збройних сил, робитиме кроки для ізоляції Росії, а також відмовиться від принципу дистанціювання від частини спільних політик ЄС, який діяв у державі від часів вступу Данії до Євросоюзу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.