Варшава і Краків не зможуть прийняти ще більше українців - польські ЗМІ

П'ятниця, 11 березня 2022, 10:58

Варшава і Краків фактично вичерпали можливість приймати українців, що залишили рідні домівки через війну.

Як повідомляє RMF24, про це йдеться у матеріалі Rzeczpospolita, пише "Європейська правда".

До Кракова з початку війни прибули від 80 тисяч до 100 тисяч українців. Частина поселилися у своїх родичів, які живуть і працюють у місті, інших розмістили у готелях та переобладнаних приміщеннях. 

Речниця мера міста Моніка Чилашек розповіла, що місто не може прийняти більше людей. "Це про робочі місця, місця у школах і дитсадках, адміністративні і соціальні послуги", - пояснює вона. 

На допомогу біженцям з України витратили вже 14 млн злотих зі спеціального резерву міста. Річний бюджет цього резерву складає 19 млн злотих. 

У Варшаві вже близько 200 тисяч українців, при тому, що населення міста - трохи менше 2 млн, і теж виникла проблема з тим, щоб знайти місця у дитсадках, школах і лікарнях всім, хто цього потребує. 

У мерії розповіли, що люди зазвичай не хочуть переміщатися до менших містечок і прагнуть залишитися принаймні поблизу великих міст. Місцева влада не хоче примусово перерозподіляти людей, щоб зменшити навантаження, та сподівається, що українці-переселенці з часом самі попросять про це, шукаючи кращих побутових умов. 

Тоді як Варшава і Краків вже перевантажені, до Вармінсько-Мазурського воєводства загалом приїхали лише півтори тисячі людей. 

Станом на 10 березня з початку війни українсько-польський кордон перетнули майже півтора мільйона осіб.  

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: