Прем'єр Польщі: не можна торгувати зі злочинцями, тим більш - воєнними злочинцями

Субота, 12 березня 2022, 11:04

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький вчергове заявив, що Європі потрібно якнайшвидше позбавлятися залежності від російського газу - тому, що він теж є "зброєю" РФ і тому, що "торгувати зі злочинцями неприпустимо".

Як повідомляє RMF24, про це він заявив під час робочої поїздки на компресорну станцію газопроводу Baltic Pipe, що з’єднує Польщу і Данію. 

Моравецький зазначив, що повномасштабна війна РФ проти України стала "холодним душем" для європейців і тільки зараз прийшло розуміння, що для Росії продаж газу - не лише питання торгівлі, а й спосіб робити партнерів залежними від себе.

G7 просить країни-виробники нафти і газу збільшити постачання, щоби замістити РФ

"І що потім Росія робить з цими стратегічними ресурсами? Отримані гроші перетворюються на зброю, яку вона застосовує проти невинних людей", - сказав прем’єр.  

Він зазначив, що не дуже задоволений результатами останнього саміту європейських лідерів, але радий бачити "стратегічне пробудження всієї Європи". 

Моравецький згадав такі проєкти як канал через Віслинську косу, тероборону і власне  Baltic Pipe, зазначивши, що їх критикували, але вони зараз роблять Польщу більш стійкою до російського шантажу. 

"Не можна торгувати зі злочинцями, не кажучи вже про воєнних злочинців, - наголосив прем’єр. - Тепер Європа об’єднана цією метою - стати незалежною від того, чим Росія може шантажувати".

Нагадаємо, 8 березня Британія заявила про намір до кінця 2022 року припинити імпорт російської нафти, а США запровадили ембарго на російські нафту й газ.

У ЄС не пішли на цей крок, оскільки деякі країни-члени наполягають, що швидко знайти альтернативу російським поставкам неможливо.

Водночас, Єврокомісія запропонувала пакет заходів, які допомогли б ЄС суттєво зменшити залежність від російського газу вже до кінця 2022 року, і стати повністю незалежними раніше 2030 року. 

Це питання було однією з ключових тем на останньому саміті лідерів Євросоюзу 10-11 березня.

Читайте також: План дій для ЄС – не давати Путіну гроші на нові танки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.