США виділять Україні додаткові $200 млн

Субота, 12 березня 2022, 19:46

Президент США Джо Байден погодив надання Україні додаткової фінансової допомоги на суму $200 млн.

Як повідомляє "Європейська правда" із посиланням на відповідний меморандум, розміщений на сайті Білого дому, кошти будуть взяті з бюджету Міноборони США.

"На підставі повноважень, наданих мені як Президенту Конституцією та законами Сполучених Штатів Америки, включаючи розділ 621 Закону про іноземну допомогу 1961 року, я цим делегую державному секретарю повноваження… направляти до 200 мільйонів доларів з  оборонних витрат Міністерства оборони, а також витрат на військову освіту та підготовку, щоб надавати допомогу Україні",- говориться у меморандумі.

В меморандумы не вказується, на що можуть бути  витрачені ці кошти, і чи будуть вони видані Україною готівкою чи у вигляді військової технічки чи інших товарів.

Нагадаємо, за даними американських ЗМІ, адміністрація Байдена вже працює з європейськими союзниками, щоб пришвидшити спрямування в Україну більш складних систем протиповітряної оборони та іншого озброєння.

Обговорення тривають напередодні запланованої на наступному тижні поїздки міністра оборони Ллойда Остіна для зустрічей з союзниками по НАТО в Брюсселі та Словаччині, яка разом з Польщею та Румунією вказали на готовність передати військову допомогу Україні. У Словаччині також є зенітний ракетний комплекс С-300, який використовується для збиття літаків противника і знайомий українцям.

Також згідно з соцопитуванням групи YouGov, нині позитивне сприйняття України у США - найвище за час їхніх спостережень. Дружньою країною Україну  назвали 81% американців - на рівні з Францією та Японією. Попереду опинилися тільки Британія, Канада й Австралія. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.