“Дірки” у небі: що в Україні з протиракетною та протиповітряною обороною і як може допомогти Захід

коротко
Вівторок, 15 березня 2022, 10:57

Білий дім не поспішає не тільки закривати небо над Україною, а й надавати інші засоби протиракетного озброєння. Хоча тут перспектив більше.

Про те, як реально змінити перебіг війни та що для цього потрібно, про засоби протиповітряної та протиракетної оборони, які є у союзників та у нас, "Європейській правді" розповів директор New Geopolitics Research Network Михайло Самусь. Розмову з експертом можна подивитися у відео на Youtube-каналі "Європейської правди", а також прочитати у матеріалі Протиракетна допомога: що США та НАТО можуть надати Україні замість "закритого неба".

Про що говорив Михайло Самусь:

"Якщо США або інші країни НАТО візьмуть на себе "закриття неба" над Україною, то мають збивати і російські ракети, і російські літаки. Саме тому Байден та інші кажуть, що "не хочуть втягуватися в Третю світову". Через це найреальніший варіант "закриття неба" – це постачання Україні озброєнь, які могли б дозволити "закрити" небо або хоча б знизити атаки силами ЗСУ".

За словами Самуся, у України є комплекси протиповітряної оборони С-300, С-125, "Бук". Також є комплекси ближньої дії – "Оса", "Стінгери", інші ПЗРК. Але проти ракет ПЗРК не працює.

При цьому, експерт зазначив, що Україна збиває на всі ракети. Він зауважує, що у світі дуже небагато країн, які мають успіхи в протиракетній обороні.

"У протидії балістичним ракетам дуже просунулися американці та ізраїльтяни… А от Росія не має успіху в протиракетній обороні".

Михайло Самусь каже, що США ще за Обами розмістили в Румунії і Польщі системи протиракетної оборони Aegis ("Іджис"). 

"Для України найбільше підходять американські системи. Звісно, що системи Aegis нам навряд чи передадуть. Їх насправді не так багато. Найбільш реальним і ефективним варіантом могла б бути система Patriot. Вона сягає корінням у часи холодної війни, але відтоді була серйозно вдосконалена".

Самусь каже, що використовувати "чужі" системи протиракетної оборони Україні досить реально.

"На відміну від радянської техніки, де у кожного апарата була своя клавіатура, свій алгоритм – тут максимально все зроблено так, щоб інтерфейс був адаптований до сучасної людини".

"Кажуть, особисто Байден заблокував передачу Україні МіГ-29, бо начебто це втягує США у війну з Росією… Я просто не можу зрозуміти, чому наданий Україні "Джавелін", який знищує російський танк – це не втягування в Третю світову, а наданий штурмовик, який знищує 10 танків – це втягування".

"Можливо, США непокоїть ідея про те, щоб частина літаків базувалася, наприклад, у Жешуві. Можливо, це вони вважають "втягуванням НАТО у війну". Але я думаю, що як би США не хотіли, все одно вони будуть втягнуті у цю війну. Адже, по суті, Третя світова війна вже йде".

Михайло Самусь зазначає, що зараз ракет у росіян залишилося набагато менше, ніж було на початку вторгнення, а ракет "Калібр" – тим паче.

"Є також ракети повітряного базування. Я думаю, що їх залишилася ще достатня кількість для досить тривалого використання. Єдина проблема – що це старі ракети, ще радянських часів, термін їх використання міг вийти, частина може втратити свою ефективність. Я нагадаю, по Яворову запустили 30, долетіло 8. Скільки збила українська ППО, ми не знаємо, скільки впало чи не вилетіло, також не знаємо".

Проте, за словами експерта, у Росії залишилося ще багато "Іскандерів" і, саме через це, Україна просить у Заходу системи протиракетної оборони. 

Директор New Geopolitics Research Network застережує, що Україну ще очікує морська фаза війни.

Докладніше - у матеріалі Протиракетна допомога: що США та НАТО можуть надати Україні замість "закритого неба".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: