Розкриття агентів Росії та інші наслідки рішення ПАРЄ

Аналітика коротко
Середа, 16 березня 2022, 13:00

Вже ближчим часом у Раді Європи – організації, яка пишалася тим, що покриває (майже) усю територію континенту, – стане на одного члена менше. Росія цього року офіційно припиняє бути членом пан'європейської організації.

Про те, що зміниться на практиці, коли Росія офіційно стане державою поза європейським простором читайте в статті редактора "Європейської правди" Сергія Сидоренка РФ витирають з карти Європи: що змінить для України історичне рішення ПАРЄ. А також дивіться у короткому пояснювальному відео.

Юридично РФ буде лишатися членом організації до 31 грудня 2022 року. А Європейська конвенція з прав людини залишиться чинною до 15 вересня 2022 року – з правом переслідувати РФ за її порушення до цієї дати.

Підкреслимо: в історії Ради Європи це вже було. Росія не є першопрохідцем.

До рішення про вигнання Росії Рада Європи йшла давно. Це питання поставало на порядку денному час від часу з початку російсько-української війни, тобто від 2014 року. Але щоразу європейські держави говорили, що навіть думати про це не хочуть.

Тоді Москва зрозуміла, що це – больова точка Європи, і почала шантажувати Страсбург своїм виходом. Улітку 2019 року це дало їй успіх – РЄ стала першою у світі організацією, що зняла санкції з Росії без виконання нею жодних передумов, що стало тоді великою психологічною перемогою путінського режиму.

Головним аргументом Москви стало те, що, мовляв, її вихід з РЄ позбавить 140 мільйонів росіян доступу до ЄСПЛ. Цей суд важливий і для України. 

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) – одна з інституцій, де Україна дуже успішно переслідує Кремль.

У 2021 році Україна навіть отримала тут ключову, хоч і проміжну, перемогу. У рішенні про прийнятність справи "Україна проти РФ щодо Криму" Суд визнав, що Росія окупувала півострів ще до його протиправної анексії, та юридично визначив дату, коли РФ повністю перебрала контроль над Кримом: 27 лютого 2014 року. А попереду ще рішення про компенсацію збитків.

Забігаючи наперед, наголосимо: вигнання Росії з Ради Європи не вбиває ці справи. Частину з них реально довести до рішення.

А тепер – до нових реалій. Що буде після вигнання Росії з Ради Європи? Ми вже згадували, що Росія лишається стороною конвенції до середини вересня. До цього часу проти неї можна подавати навіть нові позови. І, як каже конвенція, навіть якщо рішення винесуть у наступні роки, Росія буде зобов’язана його виконати, заплатити компенсації тощо.

Вигнання Росії з Ради Європи матиме наслідки не лише для неї самої. Ще більше це вдарить по сателітах, друзях та співчуваючих Росії.

По суті, цими днями відбувається радикальна зміна балансу сил у всіх органах Ради Європи.

Російська дипломатія відома вмінням системно працювати у міжнародних організаціях (зазвичай у співпраці зі спецслужбами РФ), перебираючи на себе важелі впливу та контролю за процесами. Рада Європи – не виняток.

Тепер усі росіяни, що працюють в апараті РЄ, мають бути звільнені.

Ще один наслідок – те, що російська мова, очевидно, втратить статус робочої у Раді Європи. Це дасть змогу зекономити на перекладачах і стане ще однією причиною не надсилати до ПАРЄ депутатів з "пострадянських країн", що не володіють принаймні англійською або французькою.

І, нарешті, про ПАРЄ. Тут зміна розкладу сил буде просто неймовірною.

Докладніше - у матеріалі Сергія Сидоренка РФ витирають з карти Європи: що змінить для України історичне рішення ПАРЄ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: