Між Києвом та Москвою: як війна посилила політичну кризу у Грузії

Аналітика коротко
П'ятниця, 18 березня 2022, 15:05

Грузинська опозиція вимагає від влади чіткіше артикулювати свою підтримку Києву, зокрема приєднатися до введених Заходом санкцій. До цієї критики долучилася і президент країни Саломе Зурабішвілі – що вже викликало гостру кризу всередині правлячої команди.

Уряд натомість робить акцент на готовності надати благодійну допомогу мирному населенню, необхідності діяти відповідно до власних інтересів, а також закликає молитися за Україну.

Про те, як буде розвиватися ця криза, чи здатний тиск вулиці підкорегувати політику офіційного Тбілісі і чи не призведе це протистояння до відставки уряду (чи президента) читайте в статті редактора "Європейської правди" Юрія Панченка Грузія між спротивом та порозумінням з РФ: як війна в Україні змінила Тбілісі.

10 днів тому Россельхознадзор (виконує функції карального органу з накладання торговельних санкцій на недружні до РФ держави) несподівано оголосила про намір послабити тиск на Грузію.

За підсумками переговорів глави російського відомства з керівником ветеринарної служби Грузії Зурабом Чекурашвілі РФ ініціює зняття санкцій з 15 грузинських виробників молока та молокопродукції.

Цей крок викликав дуже гостру реакцію як в Україні, так і в грузинській опозиції – все це виглядає як "вдячність" Кремля за відмову Тбілісі від введення санкцій.

Ситуацію ускладнила і вкрай невдала комунікація грузинської влади – там спочатку спростовували інформацію про домовленості із Россельхознадзором, а потім просто стали ігнорувати цю тему.

Втім, ситуація виглядає більш схожою на провокацію, аніж на реальну "зраду", адже виробництво в Грузії не здатне задовольнити навіть внутрішній попит. 

Хай там як, а проросійський ухил нинішньої політики Грузії став помітний і неозброєним оком.

Грузинські ЗМІ відзначають, що проросійські організації, традиційно дуже нечисленні, раптом отримали друге дихання. А проросійські політики, ще вчора – маргінали, стали частими гостями на телебаченні – в основному на провладних телеканалах.   

Проте, на відміну від перших днів війни, зараз це не викликає потужного суспільного опору.

Багатотисячні мітинги у Тбілісі та інших великих містах із вимогами ввести санкції проти РФ, підтримати Україну, а згодом – і щодо відставки уряду, поступово спадають.

Проте, ситуація лишається вибухонебезпечною. Нагадаємо, 3 березня Грузія подала заявку на здобуття повноцінного членства у ЄС – слідом за Україною та Молдовою. Є вагомі підстави вважати, що з усіх трьох заявок Грузія має найменші шанси.

Будь-яка відмова Тбілісі за одночасної позитивної відповіді для Києва та Кишинева може мати справді ядерний ефект.

Докладніше - у матеріалі Юрія Панченка Грузія між спротивом та порозумінням з РФ: як війна в Україні змінила Тбілісі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: