Зеленський закликав передати заморожені активи росіян для майбутніх репарацій Україні від РФ

Четвер, 24 березня 2022, 18:47

Президент України Володимир Зеленський закликав партнерів створити тотальний санкційний тиск на Росію, а заморожені активи росіян принаймні частково передати на фонд майбутніх репарацій Україні за завдані війною втрати.

Як повідомляє "Європейська правда", про це він сказав у зверненні до Групи семи. 

Володимир Зеленський заявив, що краще вже зараз створити на Росію максимальний санкційний тиск, ніж потім розбиратися з глобальною продовольчою кризою, яку може спровокувати війна, та ще більшими безпековими викликами. 

"Потрібне повне ембарго на торгівлю з Росією. Потрібно позбавити Росію можливості використовувати GPS на війні - це дуже важливо, щоб ця система не допомагала російським бомбам і ракетам знищувати мирні міста. Російські банки і, головне, центробанк Росії повинні отримати повне блокування від світової фінансової системи - воєнні злочинці повинні залишитися взагалі без грошей, а їхні заморожені активи повинні перетворитися у тому числі на репарації для відбудови України", - зазначив президент.

Він також закликав невідкладно надати Україні підтримку зброєю, про яку вона просить, зауваживши, що інакше доведеться шукати зброю для країн, які можуть стати наступними цілями Путіна - Грузії, Молдови, держав Балтії, Польщі чи країн Центральної Азії. 

"Чим швидше це станеться так як ми просимо, тим швидше на сході Європи буде мир. Це у наших інтересах і ваших інтересах, це в інтересах усіх демократій - тому що демократії повинні вміти захищати себе, свобода повинна бути озброєною", - наголосив Зеленський.

Прем'єрка Естонії також запропонувала свої варіанти, як Україна зможе отримати репарації від Росії після війни на відновлення зруйнованої інфраструктури.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.