Участь білоруської армії у війні проти України підтримує лише 3% білорусів – опитування

П'ятниця, 25 березня 2022, 00:41

3% білорусів вважають, що білоруська армія має воювати на стороні РФ проти України, і 1% - на стороні України проти РФ.

Як повідомляє "Європейська правда" із посиланням на білоруський портал Zerkalo, такі цифри дає соціологічне опитування, проведене даними Chatham House.

Відповідаючи на це питання, що має вчинити Білорусь, 28% респондентів вважає, щло їх країні варто підтримати дії Росії, але не вступати у військовий конфлікт. Водночас 25% обрали варіант "оголошити про повний нейтралітет країни та вивести усі іноземні війська". Ще 19% дотримуються позиції  засудити дії Росії або підтримати Україну, але не вступати у військовий конфлікт.

Як зазначається, навіть прихильники Александра Лукашенка не підтримують участь білоруської армії у війні проти України.

При цьому більшість білорусів швидше не підтримують перебування російських військ на території їхньої країни. Так, із твердженням "Мені не подобається, що у Білорусі сьогодні сконцентровано значну кількість російських військ" погодилося 42% опитаних. 33% залишилися до нього нейтральними, 25% заперечили.

Соціологи уточнюють – тут розподіл відповідає політичним переконанням респондентів. Прихильники чинної влади краще дивляться на присутність військ РФ. Проте навіть вони виступають проти збільшення російського контингенту в Білорусі.

Ще один показник – переважна більшість білорусів не вважають, що їх країна бере участь у воєнному конфлікті. Позицію, що Білорусь є країною-агресором, розділяє лише  22% опитаних.

А із твердженням "Я проти того, щоб війська Російської Федерації обстрілювали Україну з території Білорусі" погодилися 67% респондентів, 25% не змогли відповісти і лише 8% - зайняли протилежну позицію.

Нагадаємо, останні дні різко збільшилася вірогідність сценарію, що армія Білорусі приєднається до російської в агресії проти України.

Про таку можливість свідчить повна евакуація всіх своїх співробітників білоруським посольством у Києві, а також рішення РФ перенести виплату по боргам Білорусі на 5-6 років. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: