Байден у Варшаві закликатиме вільний світ встати проти Путіна

Субота, 26 березня 2022, 10:19

Президент США Джо Байден у суботній промові в Польщі стверджуватиме, що "вільний світ" виступає проти вторгнення Росії в Україну і що серед великих економік існує єдність щодо необхідності зупинити Владіміра Путіна.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

Після трьох днів екстрених самітів G7, Європейської Ради та НАТО, а також відвідин американських військових у Польщі Байден зустрінеться з президентом Польщі Анджеєм Дудою.

У виступі, який американські офіційні особи називають головною промовою в Польщі, Байден "висловить зауваження щодо об’єднаних зусиль вільного світу для підтримки народу України, притягнення Росії до відповідальності за її жорстоку війну та захисту майбутнього, яке ґрунтується на демократичних принципах".

Байден і Дуда зустрінуться приватно і, як очікується, обговорять питання, як озброїти Україну військовими літаками та інші гарантії безпеки.

Вашингтон, прагнучи уникнути прямого конфлікту з Росією, відхилив несподівану пропозицію Польщі передати винищувачі МіГ-29 російського виробництва на базу США в Німеччині для поповнення ВПС України.

Тепер Польща хоче прискорити закупівлю американських ракет Patriot, винищувачів F35 і танків для власної безпеки, а також шукати запевнень щодо зобов’язань НАТО захищати своїх членів.

"Насамперед ми хочемо непохитної гарантії, яку надають Сполучені Штати в рамках альянсу", – заявив у п’ятницю глава Бюро національної безпеки Павел Солох.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: