Президент Фінляндії: переваги вступу до НАТО переважають недоліки

Субота, 26 березня 2022, 21:11

Фінляндія обговорює можливу заявку на вступ у НАТО із ключовим країнами-членами Альянсу. Там запевняють, що двері НАТО відкриті для неї.

Як повідомляє "Європейська правда", таку заяву в інтерв’ю Yle зробив президент Фінляндії Саулі Нііністе.

За його словами, можливе членство Фінляндії в НАТО назавжди посилить напруженість у відносинах з Росією. А це, в свою чергу,  посилює ризики від дій РФ, зокрема – гібридних атак.

Попри це, президент переконаний, переваг від членства у НАТО набагато більше.

"Достатня безпека — це те, коли фіни відчувають, що надзвичайних ситуацій немає і не буде", — заявив він, додавши, що приєднання до Альянсу забезпечить Фінляндії "найбільш достатню" безпеку.

Ще одна істотна перевага буде пов’язана з іміджем Фінляндії як безпечної країни. Це має допомогти бізнес-спільноті Фінляндії та збільшити інвестиції в країну.

Ніїністе наголосив, що парламент має приймати рішення щодо заявки на членство – і що дуже важливо, щоб особи, які приймають такі рішення, а також громадськість, добре усвідомлювали різні можливі наслідки приєднання до Альянсу. 

Він додав, що депутатам і громадянам Фінляндії було б добре заздалегідь підготуватися до російських контрзаходів, якщо країна подає заявку на вступ до НАТО.

Нагадаємо, соціологічні опитування показують, що підтримка приєднання до Альянсу різко зросла у Фінляндії після нападу Росії на Україну.

Згідно з останнім опитуванням, проведеним у березні, 62% респондентів хочуть НАТО, 16% виступають проти цього, а п’ята частина населення все ще розмірковує над своєю позицією.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.