ЄС змінює принципи попадання компаній під дію санкцій

Понеділок, 28 березня 2022, 22:24

Євросоюз при оцінці, чи підпадає компанія під дію санкцій починає використовувати "правило 50%", яке раніше використовують Сполучені Штати.

Як повідомляє "Європейська правда", про це говориться у поясненнях Єврокомісії.

Під дію санкцій підпадають компанії, в якій підсанкційні особи мають від 50% акцій. "Правило 50%" уточнює цю норму – під дію обмеження можуть попадати компанії, в яких частки мають кілька підсанкційних осіб – головне, щоб їхня частка сумарно досягла 50%.

"Необхідно дивитися на сукупне володіння компанією. Якщо одна особа з списку санкцій володіє 30% компанії, а інша особа — 25%, то така компанія повинна розглядатися як така, що перебуває у спільній власності і під спільним контролем підсанкціонованих осіб. Відповідно, угоди з такою компанією можуть вважатися непрямим наданням активів та економічних ресурсів особам із списку санкцій", — зазначено в роз'ясненні Єврокомісії.

Така норма використовується у США від 2008 року. Втім, про її використання у ЄС досі не було відомо.

 Відповідно, застосування цього правила, здатне розширити кількість компаній, в тому числі – російських, що підпадатимуть під дію санкцій.

Нагадаємо, напередодні стало відомо, що США готує санкції проти російських компаній, які надають товари та послуги для військових і розвідувальних служб, включаючи компоненти подвійного призначення, що використовуються для розповсюдження зброї.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.