ЄС близький до запровадження санкцій на російські нафту та вугілля – фінський міністр

Понеділок, 28 березня 2022, 23:57

Європейський Союз близький щодо введення санкцій проти нафти та вугілля з РФ, проте ще не досяг спільної думки щодо газу.

Як повідомляє "Європейська правда" із посиланням на Yle, про це заявила міністр з європейських справ і корпоративного управління Тітті Туппурайнен.

За її словами, ЄС ще не досяг консенсусу щодо санкцій проти  російської енергетики. "Є готовність санкціонувати зокрема вугілля та нафту, але обговорюється і газ",- зазначає міністр.

При цьому, за її словами  Фінляндія була б готова до більш жорстких санкцій. "Ми не виключаємо жодних варіантів. Ми готові до жорстких дій",- додала вона.

За словами Туппурайнен, питання введення нових санкцій в першу чергу залежатиме від оцінки ефективності існуючих санкцій.

Нагадаємо, питання обмеження поставок російського газу може бути вирішене через останній ультиматум РФ.

Минулого тижня президент Росії Владімір Путін оголосив, що рахунки за поставки газу в "недружні країни" будуть виставлятися лише в рублях.

Такий крок мав підтримати російську валюту, оскільки країни-імпортери повинні будуть закуповувати рублі.

А за словами  речника Кремля Дмитрія Пєскова, Росія не має наміру безкоштовно постачати газ у разі відмови європейців платити за паливо у рублях.

Натомість, країни Групи семи відхилили вимоги Росії оплачувати рахунки за газ в рублях. Міністри G7 погодилися, що така вимога є "одностороннім і явним порушенням існуючих контрактів".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.