Кремль розповів про дії РФ у разі відмови ЄС платити за газ в рублях

Понеділок, 28 березня 2022, 12:50

Речник Кремля Дмітрій Пєсков сказав, що Росія не має наміру безкоштовно постачати газ у разі відмови європейців платити за паливо у рублях.

Про це, які пише "Європейська правда", він заявив у понеділок, Пєскова цитує російське агентство "Интерфакс".

На питання, що робитиме Росія у разі відмови Європи платити за газ у рублях, Пєсков відповів, що всі питання "будуть вирішувати в міру їх надходження".

Шольц відкинув вимогу РФ платити за газ у рублях

На уточнююче питання, чи можлива відмова від постачання газу в такій ситуації, Пєсков сказав, що "ми не будемо безкоштовно постачати газ, це однозначно".

"Це можна сказати з абсолютною впевненістю. У нашій ситуації займатися європейською благодійністю навряд чи можливо та доцільно", - заявив він.

Пєсков сказав також, що "процес поставок дуже і дуже складний, це не покупка якогось товару в магазині, коли ви в магазині щось купуєте та розплачуєтеся". 

"Це і поставки, і оплата, і підведення балансу. Це процес, розтягнутий за часом. Зараз усі модальності якраз опрацьовуються між відомствами, з "Газпромом", а потім уже будуть визначатися чіткі часові межі", - заявив Пєсков.

Прем'єр Словенії: в Європі ніхто не знає, як виглядають рублі, ніхто ними не платитиме Росії

Президент Росії Володимир Путін доручив уряду, Центробанку та "Газпрому" до 31 березня підготувати доповідь про зміну валюти платежів за постачання газу до так званих "недружніх країн" на рублі.

Путін минулого тижня заявив про те, що європейські країни, які ввели санкції проти Росії у зв'язку з вторгненням в Україну, мають перейти в розрахунках за газ на рублі.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц відкинув вимогу Росії, щоб ЄС і платив за російський газ в рублях, стверджуючи, що більшість існуючих угод про закупівлю газу вимагають оплати в євро або доларах США.

Прем'єр-міністр Бельгії Александр де Кроо заявив, що, якщо Росія вимагатиме від європейських країн платити за постачання газу в рублях, ціна також має бути переглянута.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: