Парламент Болгарії обговорить питання військової допомоги Україні

Четвер, 31 березня 2022, 01:00

Партія "Демократична Болгарія" розпочинає консультації щодо надання уряду мандату на надання військово-технічної допомоги Україні.

Як повідомляє "Європейська правда" із посиланням на BNR, про це заявив депутат болгарського парламенту від цієї партії Атанас Атанасов.

"Війна в Україні зачіпає всю Європу. Свободу та демократію потрібно захистити від агресивного режиму в Кремлі. Національні інтереси Болгарії визначаються членством країни в ЄС і НАТО і у зв'язку з нашими відносинами з союзниками, значна частина яких надала пряму військову допомогу Україні, а також тим, що допомога жертві нападу є не втручанням у війну, а підтримкою",- зазначає він.

Зауважимо, що "Демократична Болгарія" є однією з чотирьох партій, що формують нинішнб коаліцію.

BNR зазначає, що дві з трьох інших партій коаліції готові до такої підтримки України.

. за мир, як народні депутати, ми маємо не лише політичний, а й моральний обов’язок дотримуватися переважаючої підтримки в болгарському суспільстві справедливої ​​справи України".

"Ми готові їх слухати, але ми також реалістичні. Ви чули, що Міноборони заявило, що наразі, наприклад, ми не можемо надати стратегічну бойову техніку – у нас просто немає такої можливості. Але ми готові сісти, вислухати пропозиції та обговорювати їх у коаліції",- зазначають у партії прем’єра "Продовжуємо зміни".

Ще більш проукраїнську позицію має партія "Є такий народ". "Наша позиція завжди була чіткою – ми маємо бути беззаперечним партнером НАТО та ЄС у такій ситуації",- стверджують там.

Проти військовій допомоги Україні виступають лише болгарські соціалісти (колишні комуністи). Там зазначають про можливість надання лише гуманітарнох домпомоги, боючись, що військова означатиме втягнення Болгарії у війну.

Натомість цю ініціативу підтримує провідна опозиційна партія ГЕРБ.

Нагадаємо, напередодні міністр оборони Болгарії Драгомір Заков заявив, що через погані військові можливості країна не буде посилати зброю Україні і зосередиться на зміцненні власної армії, яка недостатньо фінансується. 

Натомість, його попередники мають іншу оцінку. Шість колишніх міністрів оборони Болгарії закликали надати військову допомогу Україні, зазначивши у спільній заяві, що міноборони має таку можливість.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: