Низка країн ЄС проти того, щоб цього тижня дати Україні статус кандидата на вступ

Понеділок, 7 березня 2022, 16:06

Кілька країн ЄС виступають проти того, щоб цього тижня надати Україні статус країни-кандидата на вступ до блоку.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Bloomberg з посиланням на європейських дипломатів.

Німеччина, Нідерланди та інші хочуть, щоб Єврокомісія спочатку висловила свою думку щодо готовності України до процесу набуття членства, перш ніж приймати політичне рішення.

За словами одного з дипломатів, ці країни хочуть зосередитися на наданні практичної підтримки Україні та припинення війни, а не на тому, щоб розпочати процес, який може зайняти щонайменше десятиліття.

Країни, які підтримують цю пропозицію, стверджують, що для лідерів ЄС було б символічно важливо підтримати заявку України, навіть якщо сам процес набуття членства залишається довгим і складним.

Як повідомлялося, президент Європейської ради Шарль Мішель заявив, що заявку України щодо членства в Євросоюзі обговорять найближчими днями.

Як відомо, 1 березня Європейський Союз офіційно розпочав процедуру розгляду української заявки на здобуття членства після того, як відповідну заявку підписав президент Володимир Зеленський.

Свої заявки слідом подали Молдова та Грузія, які разом з Україною утворюють формат "асоційованого тріо".

Детально про заявку України щодо членства дивіться у пояснювальному відео ЄвроПравди або читайте у статті "До ЄС у турборежимі: як та коли розглядатимуть заявку України про прискорений вступ"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.