У Словаччині подали скаргу проти експрем'єра за публікацію відео з С-300 для України

Понеділок, 11 квітня 2022, 13:08

Депутат парламенту Словаччини Ян Бенчик подав кримінальну скаргу на лідера партії Smer та колишнього прем'єр-міністра Роберта Фіцо за публікацію відео із переміщенням системи ППО С-300 для України до офіційного підтвердження.

Про це пише Aktuality, повідомляє "Європейська правда".

Фіцо 7 квітня опублікував на своїй сторінці у Facebook коротке відео, на якому видно залізничну платформу, завантажену системою протиповітряної оборони.

Він назвав передачу системи С-300 Україні "чистим божевіллям". "Ми не тільки позбулися б багатомільйонної системи оборони, яка краща за американський Patriot. Але ми б все більше втягувались у війну в Україні в ім'я американських інтересів, до яких ми не маємо ніякого відношення", - написав він.

Бенчик вважає, що дії Фіцо можна кваліфікувати як шпигунство, а також як кримінальний злочин, пов'язаний з загрозою розкриття конфіденційної інформації.

Депутат заявив, що Фіцо потенційно може поставити під загрозу солдатів або залізничників, які брали участь у переміщенні С-300, оскільки він розмістив відео у соціальній мережі до того, як офіційно було оголошено про переміщення.

Він згадав нещодавні заяви міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова про те, що якщо Словаччина надасть Україні аналогічні системи, Росія цього не допустить і вони стануть законними об'єктами атак.

9 квітня Міноборони Словаччини опублікувало офіційне відео, на якому показана підготовка та переміщення дивізіону С-300 в Україну.

Прем'єр-міністр Словаччини Едуард Гегер 11 квітня спростував інформацію росіян про те, що надану Україні систему протиповітряної оборони С-300 знищено.

Гегер днями особисто відвідав Київ та Бучу разом з президенткою Єврокомісії і головним дипломатом ЄС. 

В уряді Словаччини також підтвердили інформацію про перемовини між Братиславою і Києвом щодо продажу самохідних артилерійських установок "Zuzana 2".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.