Не покликали на річницю звільнення Бухенвальду: Мінськ висловив німецькому послу протест

Вівторок, 12 квітня 2022, 10:54

Посла Німеччини у Мінську Манфреда Хутерера викликали до міністерства закордонних справ Білорусі та вручили йому ноту протесту.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє DW.

Обурення білоруської влади викликав той факт, що на пам'ятні заходи, що проходили в Німеччині, у 77-ту річницю звільнення нацистських концтаборів Бухенвальд і Дора-Міттельбау не запросили офіційних представників Білорусі та РФ.

Раніше адміністрація Меморіального фонду Бухенвальда та Дора-Міттельбау надіслала консульським представництвам Росії та Білорусі письмові повідомлення, що їхня присутність на цих заходах небажана. Директор фонду Єнс-Крістіан Вагнер назвав нестерпною думку про можливу участь білоруських або російських офіційних осіб у пам'ятних заходах, нагадавши про загибель колишнього в'язня Бухенвальда Бориса Романченка внаслідок російського обстрілу Харкова.

Як уточнили потім в адміністрації фонду, на пам'ятні заходи замість офіційних осіб із РФ та Білорусі запросили представників громадянського суспільства із цих країн.

У МЗС Білорусі, у свою чергу, заявили про "неприпустимість зневажання пам'яті жертв білоруського народу в роки Другої світової війни та десятків тисяч білоруських в'язнів концтаборів" і про те, що відмова запрошувати офіційних представників республіки не може бути виправдана "миттєвими чи кон'юнктурними міркуваннями".

В адміністрації Меморіального фонду Бухенвальда та Дора-Міттельбау, однак, наголошували раніше, що на пам'ятних заходах вшанують усіх жертв концтаборів, включаючи російських, білоруських та українських в'язнів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: