Румунія припиняє використання літаків МіГ-21, прискорить закупівлю F-16

П'ятниця, 15 квітня 2022, 13:34

Румунія приземлила свій парк військових літаків МіГ 21 LanceR  з огляду на їх "значний рівень аварійності", і прискорить заплановану закупівлю вживаних винищувачів F-16 у Норвегії.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

Як зазначається, цей крок не пов’язаний із вторгненням Росії в Україну.

Румунія продовжить використовувати свій невеликий парк винищувачів F-16, придбаних у Португалії, повідомило румунське міністерство оборони, в той час як союзні держави також мають літаки, розгорнуті в країні для посилених місій повітряної поліції в рамках зусиль НАТО з посилення свого східного флангу, особливо після вторгнення Росії в Україну.

Румунія купила свої перші літаки F-16 у Португалії в 2016 році, оскільки вона працює над поступовим виведенням з експлуатації МіГів комуністичної епохи. Міністерство заявило, що прискорить процес закупівлі додаткових 32 літаків F-16 у Норвегії, що дасть йому дві додаткові авіаескадрильї.

"Наявні ресурси літаків трьох ескадрилій забезпечують... їх експлуатацію не менше 10 років і сформують повітряний потенціал переходу на літаки F-35 п'ятого покоління", - повідомили в міністерстві.

Остання аварія за участю МіГ-21 у Румунії сталася на початку березня, коли літак патрулювання впав, а пілот загинув. В окремій катастрофі також загинули семеро солдатів пошуково-рятувального гелікоптера, які були відправлені на пошуки літака.

Румунія, яка є членом НАТО з 2004 року, планує підвищити витрати на оборону до 2,5% валового внутрішнього продукту в наступному році з 2% зараз, заявив президент Клаус Йоганніс у березні.

Наразі в країні знаходиться понад 3000 військовослужбовців НАТО, а на її території буде розташована постійна бойова група Альянсу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.