У Швеції контрпротест до акції крайніх правих спровокував сутички з поліцією, 12 поранених

Субота, 16 квітня 2022, 12:10

У Швеції протест проти акції крайніх правих, на якій збиралися спалити Коран, закінчився сутичками з поліцією і травмуванням 12 правоохоронців.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє AFP  та SVT.

Спершу повідомляли про 9 постраждалих поліцейських, згодом вже про 12. Протестувальники спалили чотири поліцейських машини. Постраждала також одна випадкова людина. Затриманих та підозрюваних за підсумками подій ще немає. 

Заворушення сталися в Еребру у центральній частині країни вже другий день поспіль у зв’язку з антиіммігрантськими та антиісламськими акціями партії Stram kurs, очолюваної Расмусом Палуданом. Рух проводить серію акцій по всій країні, обираючи міста з численною мусульманською громадою, у тому числі зі спаленням Корану. Контрдемонстрація зібрала близько 200 людей. 

У четвер заворушення з цього приводу сталися у містах Лінчепінг та Норрчепінг, де Палудан теж отримав дозволи на свої зібрання. Там за участь у заворушеннях затримали 7 і 2 людей відповідно. 

Прем’єрка Магдалена Андерссон засудила заворушення і напади на поліцію. "У Швеції люди мають право висловлювати свої погляди, це частина нашої демократії. Хто б що не думав, вдаватися до насильства неприйнятно, ми ніколи не приймемо цього… Це саме така насильницька реакція, якої він (організатор) і хоче, тому що мета цього - налаштувати людей один проти одного", - прокоментувала вона.  

Палудан і в попередні роки спричиняв інциденти схожими акціями. У 2020 році його заарештували у Франції та депортували. Ще п’ятьох активістів руху заарештували у Бельгії за звинуваченням у підбурюванні до ненависті. 

На акції у передмістях Стокгольма у 2020 році йому не надали дозвіл з аргументацією, що події становлять серйозні загрози для громадського порядку і безпеки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: