Глава МЗС Естонії не підтримала ідею чорного списку пропутінських артистів

Субота, 16 квітня 2022, 13:58

Глава МЗС Естонії Ева-Марія Лійметс не підтримала ідею створення списку артистів, які підтримують агресію РФ проти України.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє портал ERR.

Тиждень тому віцемер Таллінна Каарел Оя направив міністру закордонних справ заяву, в якій просив уряд запровадити санкції щодо артистів, які виправдовують російську агресію в Україні.

"Я не підтримую складання окремих іменних списків. Якщо ми складемо список із п'ятнадцяти осіб, то чи зможе шістнадцята чи вісімнадцята людина, яка не потрапила до цього списку, приїхати до Естонії?" - запитала Ева-Марія Лійметс.

"Ми не складали публічних іменних списків і на даний момент не вважаємо це виправданим", - наголосила Лійметс, зазначивши, що, на її думку, списки не вирішать проблеми.

"Ми припускаємо, що організатори самі візьмуть на себе відповідальність, - заявила міністр закордонних справ. - Зі свого боку ми, звичайно, намагаємося донести до організаторів заходів інформацію про те, що в Естонії не вітається підбурювання до війни".

"Наразі санкції виправдані, - заявив віцемер Таллінна Каарел Оя. - Насамперед питання полягає у правовій визначеності. Міністерство культури рекомендувало не співпрацювати з цими артистами, але поклало всю відповідальність на реалізацію цієї рекомендації на сторони, пов'язані з організацією концертів.

"Якщо одна із сторін припиняє договір, то можна піти до іншого агента з продажу квитків", - пояснив віцемер Таллінна необхідність правової визначеності.

Питання про введення санкцій щодо артистів з РФ виникло у зв'язку з концертом зірки російської естради Філіпа Кіркорова, який мав відбутися в Талліннському Тондірабі 27 травня. Кіркоров також відомий як прихильник Путіна. З 19 січня у Литві діє заборона на в'їзд для співака. Влітку 2021 року Україна включила Кіркорова до переліку осіб, які загрожують національній безпеці. В Естонії петиція про заборону концерту Кіркорова зібрала 6677 підписів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.