Німецький бізнес і профспілки висловилися проти швидкого газового ембарго проти Росії

Вівторок, 19 квітня 2022, 08:48

Німецькі роботодавці та профспілки висловлюються проти негайного запровадження Євросоюзом ембарго на імпорт природного газу з Росії, наголошуючи, що це призведе до скорочення діяльності підприємств і втрати робочих місць.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Associated Press.

"Швидке газове ембарго призвело би до скорочення виробництва, простоїв, деіндустріалізації та довгострокової втрати робочих місць", - виступили зі спільною заявою керівник об’єднання роботодавців BDA Райнер Дульгер та керівник конфедерації профспілок DGB Райнер Гофманн. 

Макрон – Франція не потребує російського газу

На їхню думку, санкції ЄС мають завдавати мінімальні збитки самому Євросоюзу, а "у нинішній дискусії це не враховується".

Заява з’явилася на тлі того, як у ЄС обговорюють нові пакети санкцій проти Росії, які торкнуться вже нафти, після того, як попереднім пакетом домовилися про відмову від російського вугілля з серпня. 

Для окремих членів ЄС відмова від російської нафти чи газу у короткостроковій перспективі є великим викликом. Якщо Литва першою у ЄС вже припинила імпорт газу з Росії, Німеччина - одна з країн, найбільш залежних від нього. 

Канцлер Німеччини Олаф Шольц вже неодноразово наголошував, що швидка відмова ФРН від російського газу неможлива. Берлін готовий до поетапної відмови - від нафти до 2023 року і від природного газу - до середини 2024 року. 

Віцепрезидент і міністр економіки Роберт Габек, один з найбільш прихильних до України членів уряду, зауважив, що негайне російське ембарго поставило б під загрозу соціальну стабільність у Німеччині. 

Прем’єр Італії не бачить загроз для країни у разі проблем з постачанням російського газу

Євросоюз імпортує з Росії близко 40% загального обсягу імпорту природного газу та близько 25% нафтового імпорту. Зараз ЄС продовжує сплачувати Росії за енергоресурси близько 859 млн доларів на день. 

За оцінками експертів галузі, якби ЄС одразу відмовився від газу з РФ, деяким країнам довелось би обмежувати споживання і класифікувати споживачів за пріоритетністю. На додачу, це призвело би до ще більшого зростання цін. Замінити нафту простіше, але цей крок також призведе до підвищення цін на неї. 

Єврокомісія підготувала проєкт скорочення споживання російського газу на дві третини до кінця 2022 року, шляхом використання більших об’ємів газу з Норвегії та Азербайджану, більших обсягів імпорту скрапленого природного газу, прискорення нових проєктів з вітровою та сонячною енергією. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: