В МЗС нагадали про рішення Міжнародного суду ООН щодо Криму, яке Росія ігнорує вже п’ять років

Вівторок, 19 квітня 2022, 13:13

Міністерство закордонних справ України нагадало, що Росія всупереч рішенню Міжнародного суду ООН не змінила ставлення до етнічних українців та корінного кримськотатарського народу в окупованому Криму.

Відповідний коментар МЗС оприлюднило 19 квітня, пише "Європейська правда".

Міжнародний суд ООН наказом від 19 квітня 2017 року зобов’язав Росію "утриматися від вжиття чи підтримання обмежень відносно можливості кримських татар зберегти власні представницькі інституції, включаючи Меджліс кримськотатарського народу" та "забезпечити доступність освіти українською мовою".  

"Міністерство закордонних справ України засуджує свідоме ігнорування Російською Федерацією Наказу МС ООН та продовження нею наступу на права етнічних українців та кримських татар в тимчасово окупованому Криму. Репресивні кампанії проти кримських татар, їх витіснення, позбавлення права володіти землею, примусова зміна російською окупаційною адміністрацією демографічного складу Криму має на меті зруйнувати ідентичність кримськотатарського народу", - наголошує МЗС.

У дипломатичному відомстві наголосили, що вважають незаконними усі рішення судів окупаційної влади про заборону в’їзду на півострів лідерів кримськотатарського народу, а також нагадали про заарештованого першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла, серед 120 інших політв’язнів Кремля. 

"Безкарність Росії за її злочини призвела до свідомого нарощування агресії, аж до повномасштабної війни проти нашої держави та вчинення звірств в Україні з метою знищити український народ, культуру, самобутність, і зрештою – українську державу", - зауважили в МЗС.

У відомстві зауважили, що з початком повномасштабної війни Росія відкрито використовує окупований півострів та акваторію Чорного моря як плацдарм для війни з Україною, а також мобілізовує кримчан до своєї армії. 

"Вдячні нашим партнерам за усю підтримку нашої держави у протистоянні збройній агресії Росії. Закликаємо світову спільноту продовжувати тиск на Росію з метою припинення нею війни щодо України, утисків українців та кримських татар в Криму, а також виконання Наказу МС ООН", - додає МЗС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: