Чому війна не знищила шанси "подруги Путіна" стати президентом Франції

Аналітика коротко
Вівторок, 19 квітня 2022, 15:00

Результати першого туру президентських виборів у Франції показали, що близькість Ле Пен до Кремля не вплинула на настрої її виборців. За підсумками голосування лідер "Національного об'єднання" отримала 23,15% голосів – це більше, ніж п'ять років тому, коли за Марін Ле Пен проголосували 21,3%.

Про те, як їй це вдалося і чи не зміниться ситуація до другого туру, який відбудеться 24 квітня, читайте в статті RFI Друг не на словах: як Марін Ле Пен відмовилася від Путіна, але продовжує йому допомагати.

Наприкінці лютого цього року штаб Марін Ле Пен надрукував 1,2 мільйона передвиборчих буклетів. Брошури роздавали на ринках по всій Франції.

Проте, вже 1 березня стало відомо, що керівництво "Національного об'єднання" дало вказівку вилучити і знищити всі буклети, які ще залишилися. 

Офіційним приводом позбутися агітматеріалів стала орфографічна помилка. Журналісти Libération так і не змогли її знайти, однак у буклетах знайшли знамениту фотографію Марін Ле Пен із Владіміром Путіним, зроблену під час їхньої зустрічі в Москві у березні 2017 року. 

Очевидно, що після початку російського вторгнення в Україну така фотографія могла стати на заваді передвиборчій кампанії.

Крім того, перед зустріччю у Москві, у лютому 2017 року, Ле Пен дала інтерв’ю американському CNN, в якому зазначила, що Росія не є військовою небезпекою для країн Європи і підтримала анексію Криму, наголошуючи, що захоплення не було.

А восени 2014-го стало відомо, що Марін Ле Пен отримала кредит у 9 мільйонів євро в Першому чесько-російському банку. Згодом банк збанкрутував, а борг французьких крайніх правих був через посередників викуплений російською державною компанією "Авиазапчасть". З 9,14 млн євро партія досі виплатила лише трохи більше мільйона. 

Після вторгнення Росії в Україну кандидатка у президенти наголошувала, що "неодноразово висловлювала солідарність з українським народом, у тому числі з біженцями, яких слід приймати в гарних умовах".

4 квітня, після оприлюднення фактів звірств російської армії в Бучі, лідерка французьких ультраправих визнала, що масові вбивства під Києвом є "воєнним злочином", але винного, за її словами, мають назвати в ООН після незалежного розслідування.

Водночас глава "Національного об'єднання" продовжує виступати проти антиросійських санкцій. Свою передвиборчу кампанію Марін Ле Пен побудувала навколо обіцянки підвищити купівельну спроможність французів.

Ембарго на російські нафту і газ вдарять по гаманцю простих французів, пояснює вона. На всі закиди щодо надмірної лояльності російському режиму Ле Пен відповідає, що діє лише в інтересах Франції.

Крім того, кандидат у президенти, яка без упину говорить у ЗМІ про "катастрофічні" результати п'ятирічного правління Еммануеля Макрона, почала хвалити його за підтримку діалогу з Москвою. У різних інтерв'ю вона нагадує про те, що її суперник приймав Путіна у Версалі та у своїй літній резиденції у Брегансоні.

Марін Ле Пен вдалося "отримати вигоду з невигідної для неї ситуації, змусивши [виборців] забути про все інше", зазначає в коментарі AFP політолог Нонна Маєр.

Докладніше - у матеріалі Radio France Internationale Друг не на словах: як Марін Ле Пен відмовилася від Путіна, але продовжує йому допомагати.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: