Експрем'єра Словаччини звинуватили у створенні злочинного угрупування

Середа, 20 квітня 2022, 17:15

Колишньому прем'єр-міністру Словаччини Роберту Фіцо та його  ексміністру внутрішніх справ Роберту Калиняку висунули кримінальні звинувачення.

Про це поліція Словаччини повідомила в середу, пише "Європейська правда" з посиланням на AP.

Фіцо та Калиняк звинувачуються у створенні злочинної групи, заявив їхній адвокат Девід Ліндтнер.

Словацькі прокурори підтвердили: журналіста Куцяка вбили за його професійну діяльність

У середу вранці поліція затримала Калиняка. Фіцо має прийти на допит 26 квітня. Він підтвердив пресі, що буде присутнім. 

За даними словацьких ЗМІ, звинувачення висунули також колишньому очільнику поліції Тібору Гашпару та олігарху Норберту Бьодору.

Сьогодні Фіцо є депутатом від своєї лівої опозиційної партії "Курс - соціальна демократія". Поліція досі не просила парламент скасувати його імунітет та дозволити його затримання.

Фіцо заперечує будь-які правопорушення та називає своє переслідування політичною помстою. Він заявляє, що справа проти нього та Калиняка спрямована на "ліквідацію політичної опозиції".

Фіцо оголосив, що скликає акцію протесту проти урядової коаліції на 1 травня.

Прем'єр-міністр Едуард Гегер висловив сподівання, що рішення про пред'явлення звинувачень Фіцо та Калиняку буде підтверджено доказами. 

Словаччина: тисячі людей вшановують убитого торік журналіста Яна Куцяка

За його словами, це було самостійним рішенням правоохоронних органів.

Фіцо, який вважається політиком-популістом, обіймав посаду прем'єр-міністра у 2006–2010 роках і знову з 2012 до 2018 року.

Він пішов у відставку після вбивства у 2018 році журналіста-розслідувача Яна Куцяка та його нареченої Мартіни Кушнірової.

Куцяк розслідував можливу корупцію в уряді, коли його вбили. 

Вбивства спровокували великі вуличні протести, небачені з часів Оксамитової революції 1989 року в Чехословаччині, і політичну кризу, яка призвела до краху уряду.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: