Німеччина за 2021 рік експортувала зброю на 1,5 млрд євро, в основному до третіх країн

П'ятниця, 22 квітня 2022, 09:41

Оборонпром Німеччини за 2021 рік експортував зброї на 1,5 млрд євро - найбільше з 2017 року, більшу частину продали у треті країни.

Про це повідомляє Spiegel, пише "Європейська правда".

Цифри розкрило Міністерство економіки Німеччини у відповідь на запит від депутатки Бундестагу від "Лівих" Севім Дагделен.

Обсяг експорту зброї за 2021 рік виявився найбільшим за три роки, з 2017 року зростання відбувалось щорічно. У 2020 році він складав 1,38 млрд євро. Понад 60% продали до країн, які не є членами НАТО і ЄС та їхніми партнерами. 

До першої десятки покупців німецької зброї у 2021 році увійшли Єгипет, Ізраїль, Катар, Туреччина, Британія, Норвегія, Італія, Нідерланди, Латвія та Австрія. 

Продаж зброї деяким країнам називають дуже контроверсійним рішенням, оскільки вони або воюють у регіональних конфліктах, або мають проблеми з дотриманням прав людини. 

"Той факт, що Туреччина є одним з найбільших покупців німецької зброї, попри її участь у війнах в Іраку, Сирії та Лівії, попри суперечки та погрози Греції і Кіпру, означає, що говорити про якусь засновану на цінностях політику "світлофорної коаліції" - це фарс", - заявила депутатка (зазначимо, новий уряд почав роботу у грудні 2021 року, тож не приймав рішення про ці поставки).

За даними, які публікувалися в серпні 2021 року та охоплювали період з жовтня 2017, найбільшими отримувачами експортованої зброї були Угорщина та США. У першу десятку теж входили Єгипет, Катар, а також Алжир. Чималі обсяги експорту здійснили також до Індії та Пакистану. 

Нагадаємо, 21 квітня міністерка закордонних справ ФРН Анналена Бербок сказала, що Німеччина все ж готова надати Україні важке озброєння

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: