Британія дозволила платежі за газ до підсанкційного Газпромбанку до 31 травня

П'ятниця, 22 квітня 2022, 10:18

Управління щодо здійснення фінансових санкцій Великої Британії (OFSI) дозволило платежі на адресу російського Газпромбанку або його дочірніх підприємств у рамках контрактів на постачання газу до Євросоюзу.

Про це йдеться у заяві відомства, пише "Європейська правда".

Ліцензія поширюється на обслуговування контрактів, підписаних до дати набуття нею чинності (21 квітня), вона діє до 31 травня.

"Відповідно до генеральної ліцензії INT/2022/1630477 особа може продовжувати здійснювати платежі Газпромбанку або дочірньому підприємству за договором, укладеним до дати цієї ліцензії, з метою надання газу для використання в Європейському Союзі, а Газпромбанк або дочірня організація можуть здійснювати будь-яку діяльність, розумно необхідну для здійснення цього, включаючи відкриття та закриття банківських рахунків", - йдеться у повідомленні.

Газпромбанк був включений до британського санкційного списку 24 березня.

ЄС досі відмовлявся включати Газпромбанк до переліку установ, на які здійснюється санкційний тиск. Зокрема, у разі його відключення від SWIFT для держав ЄС суттєво ускладниться виконання контрактів закупівлі російського газу.

Раніше глава МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив, що країна готова платити за російський газ у євро, які потім будуть конвертовані у рублі.

Суть процедури полягає в тому, що угорська сторона створить два рахунки, один в євро та один в рублях, у Газпромбанку. Оплата здійснюватиметься в євро, які CEEnergy переведе Газпромбанку, який потім конвертує суму в рублі та перерахує "Газпромекспорту".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.