Угорщина каже, що знайшла спосіб платити за російський газ без порушення санкцій ЄС

Понеділок, 11 квітня 2022, 16:33

Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив, що країна готова платити за російський газ у євро, які потім будуть конвертовані у рублі.

Про це, як пише "Європейська правда" з посиланням на HVG.hu, він заявив на зустрічі глав МЗС країн ЄС.

За його словами, це буде банківська процедура, деталі якої вже опрацювала дочірня компанія MVM CEEnergy ZRt. і "Газпромекспорт".

Суть процедури полягає в тому, що угорська сторона створить два рахунки, один в євро та один в рублях, у "Газпромбанку". Оплата здійснюватиметься в євро, які CEEnergy переведе "Газпромбанку", який потім конвертує суму в рублі та перерахує "Газпромекспорту".

Сійярто підкреслив, що в оригінальному контракті з двома компаніями також зазначено, що можливий перехід на іншу валюту.

"Отже, ми платимо в євро, конвертацію здійснює "Газпромбанк", і ця сума виплачується "Газпромекспорту", - сказав глава МЗС Угорщини, зазначивши, що рішення не порушує жодних санкцій.

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн оголосила в п'ятницю, що якщо Угорщина буде платити за російський природний газ в рублях, це порушить санкції ЄС проти Росії.

Угорський прем’єр Віктор Орбан заявив, що Угорщина готова розраховуватися за російський газ у рублях, якщо про це попросить Москва.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.