У Латвії планують збудувати ще одну міжнародну військову базу

Понеділок, 25 квітня 2022, 19:04

Міністерство оборони Латвії обговорює можливість будівництва ще однієї міжнародної військової бази на території країни.

Про це заявив міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Delfi.

У поширеному минулого тижня прем'єр-міністрами країн Балтії повідомленні йдеться, що для забезпечення постійної присутності військових сил союзників у країнах Балтії необхідно мати в повній бойовій готовності три дивізії – по одній у кожній країні. Їхнє завдання - колективний захист та здатність інтегрувати місцеві національні військові сили.

Коментуючи цю заяву, Пабрікс зазначив, що до розміщення дивізії ще "досить довга дорога", проте він сподівається, що на запланованому саміті НАТО, який пройде влітку в Мадриді, будуть ухвалені відповідні рішення. "І лише у довгостроковій перспективі можемо говорити про те, що ці бригади розвинуться до рівня дивізій. Я думаю, що на цьому саміті ще не вирішуватиметься питання про дивізії, а просто спочатку говоритимуть про бригади", - зазначив міністр, додавши, що у бригаді буде приблизно 2500 військових.

Водночас Латвія наполягатиме на присутності в країні більшої кількості американських військових та більшої фінансової допомоги США. І тут йдеться саме про можливості армії, наприклад, якщо США вирішить розмістити протиповітряну систему Patriot.

Якщо союзники вирішать направити до Латвії додаткові сили, то будуть потрібні вкладення в інфраструктуру. Це означає, що потрібен новий навчальний полігон для міжнародних сил та друга міжнародна військова база, оскільки на даний момент усі сили здебільшого сконцентровані в Адажі.

Де перебуватиме друга база, міністр не став коментувати, проте потенційних місць кілька. Міністерство обере економічно вигідний варіант.

З огляду на те, що організація інфраструктури та будівельні роботи вимагатимуть досить тривалого часу, міністр звернув увагу на те, що військових можна було б розмістити у спеціальних наметах. Пабрікс також зазначив, що найближчим часом до Латвії прибудуть від 600 до 800 військових із Данії. Не виключено, що вони будуть розміщені за межами бази в Адажі.

"У будь-якому разі ми почнемо спрямовувати військових союзників за межі Адажі, тому нам потрібна друга база", - наголосив міністр.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: