Генсек ООН у Москві запропонував координаційну групу для затвердження "зелених коридорів" 

Вівторок, 26 квітня 2022, 16:10

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш розповів, що на зустрічі з главою МЗС РФ у Москві запропонував створити координаційну групу, через яку погоджувались би "зелені коридори" для цивільних осіб та гуманітарних вантажів.

Як повідомляє "Європейська правда", про це він сказав на брифінгу у Москві.

"Терміново необхідні гуманітарні коридори, які були б справді безпечними та ефективними, які б поважали усі - щоб евакуювати цивільне населення і доставляти таку необхідну допомогу. З цією метою я запропонував створити контактну групу з гуманітарних питань у форматі РФ-Україна-ООН, щоб розглянути можливість відкриття таких коридорів, з локальним припиненням бойових дій, і гарантувати, що вони справді ефективні", - заявив він.

В ООН вважають, що до кінця року з України через війну може виїхати понад 8 млн осіб

Антоніу Гутерреш окремо згадав ситуацію в оточеному Маріуполі.

"ООН готова повною мірою мобілізувати свої людські і логістичні ресурси, щоб допомогти рятувати життя у Маріуполі. Я пропоную скоординовану роботу ООН, Міжнародного комітету Червоного Хреста, України та РФ, щоб уможливити евакуацію цивільних, які хочуть виїхати - як з "Азовсталі", так і інших частин міста, у тому напрямку, в якому вони захочуть, та доставити необхідну гуманітарну допомогу", - зазначив він.

Генсек нагадав, що у Росії та ООН різні бачення того, що відбувається в Україні, і Генасамблея засудила вторгнення Росії

Він зауважив також, що наслідки війни в Україні відбиваються на економічному становищі людей у багатьох країнах світу - внаслідок подорожчання продуктів харчування та енергії, які наклалися на економічні наслідки пандемії коронавірусу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.