Скандал у Словаччині – новий закон дискримінує українських вчителів

Вівторок, 26 квітня 2022, 23:53

Словацька влада хотіла полегшити ситуацію для українських вчителів і психологів, які після початку війни виїхали до Словаччини, але досягла протилежного результату. 

Як зазначає "Європейська правда" з посиланням на Actuality, новий закон містить норми, що дискримінують українських спеціалістів.

Новий закон lex Ukraine діє у Словаччині від 3 березня. Він мав полегшити отримання роботи українським вчителям та психологам.

Втім, як стверджують профільні асоціації: Словацька палата вчителів та Словацька палата психологів, закон виявився дискримінаційним і ставить українських вчителів у суттєво невигідне становище. 

Основною проблемою є отримання необхідного сертифіката доброчесності та висновку клінічного психолога.

"Ми вважаємо, що проходження клінічного огляду словацьким психологом є дискримінаційним, оскільки психолог не має для цього ні дієздатності, ні правового регулювання. Крім того, він не знає української мови і навіть не має для цього українських інструментів тестування", – описав процес президент Словацької палати вчителів Володимир Чермоман.

Як наслідок, через непрацюючий закон зараз у Словаччині працевлаштовано мінімум українських працівників. За даними словацького Міністерства освіти, в цій сфері наразі працюють 34 українських співробітники. Проте в основному це прибиральники та інший непедагогічний персонал.

Проблема поглиблюється тим, що спрощення прийняття на роботу українських вчителів мало би спростити навчання у Словаччині українських школярів-біженців.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: